Severokorejský diktátor Kim Čong-un s Vladimirem Putinem na návštěvě Ruska (25....

Severokorejský diktátor Kim Čong-un s Vladimirem Putinem na návštěvě Ruska (25. dubna 2019) | foto: AP

Putin slibuje Kimovi posílení spolupráce. Mír je v zájmu obou národů, napsal

  • 68
Ruský prezident Vladimir Putin napsal severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, že obě země „společným úsilím rozšíří rozsáhlé a konstruktivní bilaterální vztahy“. Putin Kimovi napsal při příležitosti Dne osvobození, kdy si KLDR i Jižní Korea připomínají japonskou kapitulaci v roce 1945, a tedy i konec okupace Tokiem. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol vyzval ke zlepšení vztahů s Japonskem a KLDR.

Informovala o tom severokorejská tisková agentura KCNA. Spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem „je v zájmu obou národů a pomůže posílit mír na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii,“ cituje z dopisu KCNA.

Text se příliš neliší od dalších obdobných přání, například od toho, které roku 2001 Putin zaslal Kim Čong-ilovi, tedy druhému z komunistické dynastie Kimů.

Jižní Korea musí překonat historické spory s Japonskem a dosáhnout míru se Severní Koreou, což jsou klíčové kroky k posílení stability a bezpečnosti severoasijského regionu. U příležitosti Dne osvobození, kdy si i Jižní Korea i KLDR připomínají japonskou kapitulaci v roce 1945, a tedy i konec okupace Tokiem, to v pondělí řekl jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

„Pokud se vztahy Jižní Koreje a Japonska posunou směrem ke společné budoucnosti a na základě našich společných univerzálních hodnot se sladí naše současné mise, pomůže nám to vyřešit i historické problémy,“ uvedl Jun.

Sto tisíc vojáků z KLDR na pomoc Putinovi? Kimovi dobrovolníci jsou spíš sci-fi

Vztahy mezi Soulem a Tokiem jsou napjaté mimo jiné kvůli korejským obvinění, že Japonsko přimělo za druhé světové války kolem 200.000 korejských žen pracovat v nevěstincích pro své vojáky a Korejce využívalo pro nucené práce.

Konzervativec Jun, který se úřadu ujal v květnu, přislíbil, že vztahy s Japonskem zlepší. Vyzval k rozsáhlé spolupráci v oblastech od ekonomiky a bezpečnosti až po sociální a kulturní výměny.

Jihokorejský prezident také zopakoval slib poskytnout Severní Koreji rozsáhlou pomoc, pokud Pchjongjang zastaví vývoj svého jaderného programu a zahájí „skutečný a podstatný“ proces likvidace těchto zbraní.

Obě Koreje zůstávají od roku 1953 technicky ve válečném stavu, protože korejská válka v letech 1950 až 1953 skončila pouze uzavřením příměří, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy.

25. dubna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video