Islámští ozbrojenci v Mogadišu, hlavním městě Somálska. (19. únor 2009)

Islámští ozbrojenci v Mogadišu, hlavním městě Somálska. (19. únor 2009) | foto: Profimedia.cz

Vláda v Somálsku posvětila zavedení práva šaría, má stabilizovat zemi

  • 6
Somálský kabinet schválil zavedení islámského práva šaría. Nový prezident Šejk Šaríf Ahmed se tak snaží obnovit stabilitu v zemi. Podle televize CNN už na konci února prohlásil, že přistoupí na požadavek rebelů na zavedení práva šaría, aby zastavil boje mezi somálskou armádou a islámskými vzbouřenci.

"Schválili jsme islámské právo pro zemi. Doufám, že ho parlament během následujících dní potvrdí," řekl podle agentury Reuters ministr informací Farhan Alí Mohamud.

Šejk Šaríf Ahmed na tiskové konferenci na konci února řekl, že nepovolí striktní výklad práva, který například zakazuje dívkám navštěvovat školu, přikazuje mužům vousy, ženám zakrývat tvář a zakazuje hudbu a televizi.

šaría

- Systém islámského náboženského práva, který reguluje některé veřejné i soukromé aspekty života lidí žijících v právním systému založeném na muslimských principech.

- Podle práva šaría se vykonávají i kontroverzní tresty jako ukamenování za cizoložství, useknutí ruky za krádež nebo veřejné bičování za pití alkoholu.

Ahmed byl zvolen pod dohledem OSN do úřadu somálského prezidenta 31. ledna. Od roku 1991 je to už patnáctý pokus o sestavení centrální vlády. Země totiž nemá od začátku 90. let plně funkční vládu. Stát je rozdělen na několik regionů s vlastními přechodnými vládami.

Islamisté vedou už dva roky válku proti somálské vládě a etiopským jednotkám, které ji podporují. Mogadišo je téměř denně ostřelováno z minometů a v ulicích se odehrávají přestřelky, při nichž už zahynuly tisíce civilistů. O uklidnění situace v zemi usiluje také přes tři tisíce vojáků vyslaných Africkou unií.

Za poslední dva roky prchly kvůli bojům ze svých domovů statisíce lidí. Celkem přišel o domov milion Somálců, jen za loňský rok uteklo podle OSN do sousedních zemí sto tisíc lidí. Nicméně v posledních šesti týdnech se vrátilo navzdory bojům do opuštěných obydlí v Mogadišu na 40 tisíc Somálců.

Podle televize BBC je třetina Somálců závislá na potravinové pomoci. - přečtěte si OSN: Nad vyprahlým Africkým rohem se vznáší přízrak hladomoru

Somálsko se v posledních měsících ocitlo v popředí zájmu médií hlavně v souvislosti s řáděním pirátů v Adenském zálivu. Většina korzárů jsou Somálci a kvůli neschopnosti vlády zasáhnout se jim daří. Jen loni se zmocnili čtyřicítky plavidel. Na výkupném vydělávají miliony. Do boje s nimi už vyrazily válečné lodě USA, Ruska, Indie, EU či Číny. - čtěte Ruský křižník Petr Veliký zadržel tři plavidla somálských pirátů

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Alkohol, CNN, Google+, CNN

Video