Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víc jak milion virů může způsobit nákazu. Vědci jich zmapovali jen zlomek

  21:33
Vědci odhadují, že existuje více než milion virů, které mají potenciál stát se nakažlivými pro lidi. Pokouší se je mapovat, zatím se jim ale povedlo identifikovat jich jen velmi nízké procento. Badatelé se potýkají s řadou překážek, jako je nezájem odpovědných institucí, omezené granty či politické rozbroje. Mezi neznámé patřil donedávna také SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19.

Koronavirus SARS-CoV-2 – to červené jsou právě proteinová „chňapátka“ (odborně „spikes protein“), kterými se virus snaží uchytit na hostitelské buňce v plicích. Aby lékaři našli látku, která účinně znemožní jejich funkci, musí je co nejlépe poznat. | foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

„Provedli jsme analýzu (potencionálního) množství neznámých virů, které se mohou v budoucnu vynořit. Odhadujeme, že jich je okolo 1,7 milionu,“ řekl stanici Sky News Peter Daszak, prezident neziskové organizace EcoHealth Alliance zaměřené na výzkum a prevenci pandemií.

Vědci se pokouší tyto „potencionální hrozby“ odhalit, aby mohli zjistit, odkud pochází a jak se přenáší na člověka. Ač není jisté, zda daný virus může být nebezpečný pro člověka, badatelé se obávají, že by některý z nich mohl způsobit příští pandemii.

Mapování virů je však obtížná práce. Vedoucí představitelé iniciativ zaměřených na „lov“ virů přiznávají, že se zatím podařilo zaznamenat jen titěrné procento těch potenciálně nebezpečných.

USA v roce 2009 založily projekt PREDICT, který ve spolupráci s týmy z 31 zemí, včetně Číny, objevil za deset let okolo 2 000 nových virů, které mají potenciál spustit pandemii. „Známe jen asi 0,2 procent virů, které jsou schopné nakazit lidi,“ uvedla Jonna Mazeová, bývalá globální ředitelka PREDICTu.

Podle Mazeové je nutné v katalogizaci virů pokračovat. Každý objevený virus může usnadnit zjištění původu nového. „Nemůžeme zabránit (rozšíření nákazy), když nevíte, čemu se bráníte.“

V roce 2018 tým PREDICT identifikoval nový kmen viru ebola jménem Bombali v netopýrech uhnízděných v domovech ve Sierra Leone. Jednalo se o šestý známý kmen viru a jediný, který díky brzkému objevení nezpůsobil vypuknutí nákazy.

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Data ukazují, že k propuknutí virových nákaz dochází stále častěji a ve větší míře než v minulosti. V roce 2010 byl počet nákaz způsobených viry zvířecího původu šestinásobný v porovnání s rokem 1980, tvrdí studie výzkumníků z americké Brownovy univerzity.

Okolo 70 procent patogenů, které byly objeveny v posledních padesáti letech, pochází od zvířat. Patří mezi ně i ty nejsmrtelnější, jako ebola, SARS, MERS nebo právě současný koronavirus SARS-CoV-2. Podle Dennise Carrolla, který stál za ideou PREDICTu, se viry zvířecího původu ve stále větší míře stávají součástí lidského prostředí s tím, jak dochází ke zvětšování lidské populace, která se rozšiřuje i do oblastí předtím obývaných divokou zvěří.

Kontakty mezi zvířaty a lidmi se stávají četnějšími – a tím se i zvyšuje riziko, že přes prostředníka či přímo se na člověka přenese virový patogen. Podle Carrolla se každý rok objevují dvě až čtyři nemoci původem od zvířat.

Překážky pro lovce virů

Protože je výzkum zvířecích virových patogenů stále v plenkách, bývá těžké předpovědět, kde a v jakém zvířeti se poprvé epidemický virus objeví. Přesto se některým vědcům podaří na virus upozornit. Známá čínská „lovkyně virů“ Linga Wangová už v roce 2013 předvídala, že se „v příštích deseti letech objeví nový zabijácký virus původem od netopýrů“. Své varování později zopakovala i v roce 2019.

Badatelé se však setkávají s neochotou odpovědných institucí s problémem něco dělat. V roce 2018 Světová zdravotnická organizace (WHO) svolala do Ženevy konferenci s předními virology a epidemiology, jejímž cílem bylo přijít se strategiemi, jak se vypořádat s takzvanou nemocí X, tedy patogenem neznámého původu, na nějž nebude známa léčba.

„Řekli, že potřebujeme strategie pro nemoc X a dali tomu husté jméno. Problém je, že jsme nikdy nic neudělali,“ uvedl Daszak, který se setkání zúčastnil.

Průlom: varování před viry může přijít ze splašků dřív, než se nákaza rozšíří

Jiným, pro samotné vědce ještě palčivějším problémem, je nedostatek peněz a grantů, které by šly na výzkum a vyhledávání virů. PREDICT, který měl celkem k dispozici 200 milionů dolarů, se administrativa prezidenta Donalda Trumpa rozhodla v roce 2019 ukončit. Po vypuknutí pandemie koronaviru byl projekt na šest měsíců obnoven.

Trumpova administrativa též ukončila grant, který Národní zdravotní ústav (NIH) dal EcoHealth Alliance na dlouhodobý výzkum přenosu koronavirů z divokých zvířat. Na výzkumu se podíleli i vědci z kontroverzní wuchanské laboratoře, kterou Trump před ukončením grantu osočil, že právě v ní vznikl koronavirus.

Badatelé se obávají, že napětí mezi USA a Čínou může zabránit celosvětovému a podle nich potřebnému sdílení poznatků o virech. Též ale věří, že pandemie koronaviru přinutí státy věnovat větší pozornost celosvětovému výzkumu vírů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...