Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Princ temnoty“ Medvedčuk se s Putinem díval na F1. Teď je klíčovým zajatcem

  20:00
Rozcuchaný muž v ukrajinské uniformě, jehož zadržením se v úterý pochlubily ukrajinské úřady, není jen tak ledajakým zajatcem. Šedá eminence tamní politiky Viktor Medvedčuk celý život prosazuje užší vztahy s Ruskem a sám sebe líčí jako klíčového prostředníka mezi oběma zeměmi. Ke Kremlu má skutečně blízko. Už dvacet let se totiž přátelí s Vladimirem Putinem.
Ukrajinský politik Viktor Medvedčuk (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem...

Ukrajinský politik Viktor Medvedčuk (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (18. července 2019) | foto: Profimedia.cz

Pokud je pravda, že Putin uvažoval o loutkové vládě, kterou by po úspěšné „speciální vojenské operaci“ dosadil do Kyjeva, Viktor Medvedčuk mohl být jeho volbou číslo jedna. Má pro to všechny předpoklady, tedy měl. Až do úterý, kdy jej dopadly ukrajinské tajné služby.

Sedmašedesátiletý politik je Putinův blízký přítel, jeden z nejbližších. Pro ilustraci postačí dvě informace. Ruský prezident je kmotrem Medvedčukovy nejmladší dcery Darji, oba politici se spolu také v minulosti v Putinově moskevském či sočském sídle rádi dívali na závody Formule 1 a zápasy ruského bojového sportu sambo.

Byť sám Putin jejich vztah nepovažuje vyloženě za přátelský, s Medvedčukem se stýkal skoro dvacet let. Když je v roce 2003 představil společný známý Alexandr Vološin, hned si padli do oka. Zjistili, že sdílejí stejný pohled na svět, na Evropskou unii, na Západ. Jen v náhledu na budoucnost Ukrajiny se jejich názory lehce rozcházely.

„Putin si myslí, že jsme s Rusy jeden národ, ale podle mě to tak není. Jsme dva slovanské národy s propletenou historií a náboženstvím,“ svěřil se kdysi Medvedčuk listu The Independent. „Pořád mu to říkám. Nemyslím si, že jsme jeden národ. To prostě nemůžete tak říct,“ dodal bývalý právník.

Ukrajinský politik Viktor Medvedčuk (vpravo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (5. září 2019)

Jejich vztah to však nenarušilo a Medvedčuk ho ve své kariéře úspěšně využil. Sám prohlásil, že by byl „hřích“, kdyby to neudělal. Postupem let se na ukrajinské scéně stal jedním z nejvlivnějších oligarchů. A také jedním z nejbohatších. Jeho jmění se podle Forbesu odhaduje na 620 milionů dolarů (14 miliard korun). Zbohatl mimo jiné na koupi rafinerie v Rusku.

Mezi Ukrajinci Medvedčuk míval přezdívku Šedý kardinál, v posledních letech mu jeho kritici říkají Princ temnoty. Rodák z ruského města Počet v Krasnojarském kraji vedl v letech 2002 až 2005 kancelář druhého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy a v politice už se střídavými úspěch zůstal.

Několik let také šéfoval straně Opoziční platforma - Pro život, která prosazuje užší vztahy s Ruskem a co největší odtažení Ukrajiny od Západu. Do křesla předsedy se dostal díky své, jak sám líčil, nepostradatelnosti pro ukrajinsko-ruské vztahy.

Chráníme Rusko, střet na Ukrajině byl otázkou času, prohlásil Putin

„Vím, že jsem jediný, kdo to dokáže. Ostatní to zkusili a pohořeli,“ řekl v roce 2018 k výměnám zajatců mezi proruskými separatisty a Ukrajinou poté, co vypukly nepokoje na Donbase. Vyřizoval vzkazy, pomáhal s rozhovory. Podle svých slov to dělal rád. Chtěl totiž, aby se „lidé vrátili ke svým rodinám“.

K okupaci Krymu, která událostem na východě Ukrajiny předcházela, Medvedčuk o pár let později řekl, že je poloostrov sice legálně součástí Ukrajiny, ale „de facto bohužel patří Rusku“. Dodal, že se území pod správu svého právoplatného vlastníka zřejmě už nevrátí, a jedním dechem Kyjev obvinil, že obyvatele Krymu dohnal k tomu, že ruskou nadvládu sami přivítali.

Sankce, obvinění ze zrady, domácí vězení

Právě po ruské invazi na Krym jej Spojené státy zařadily na sankční seznam s dovětkem, že „využívá své prostředky a svůj vliv k podpoře či jednáním jménem ruských vládních představitelů“. Na začátku letošního roku pak Američané přidali nové sankce a mezi jinými Medvedčuka obvinili, že se v očekávání ruské invaze na Ukrajinu podílí na přípravě kolaborantské vlády.

Moc šedé eminence ukrajinské politiky začala definitivně slábnout s nástupem prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten Medvedčukovi loni na jaře nechal zmrazit majetek a popsal, že vyvádí peníze z rafinerie a posílá je separatistům na Donbase. Podle BBC tam také měl kupovat uhlí a samozvané republiky tak sponzorovat. Zelenskyj později zakázal i vysílání tří proruských televizí, které Medvedčukovi patří.

Kyjev chytil významného proruského politika, kmotrem jeho dcery je Putin

Jako oficiální důvod tehdy prezidentská kancelář uvedla, že tyto kanály šíří protiukrajinskou propagandu. Netrvalo dlouho a kamarád ruského vládce byl zatčen pro podezření ze zrady a financování terorismu. Nové vedení země ho také obviňovalo, že prodává vojenská tajemství Moskvě a že vydrancoval přírodní bohatství okupovaného Krymu.

Medvedčuk všechna obvinění odmítl a vyšetřování označil za politicky motivované. I Putin prý tehdy zuřil a údajně pohrozil, že na tuto „politickou perzekuci“ a „hon na čarodějnice“ odpoví. Sám Medvedčuk nakonec skončil v domácím vězení, které mu soudy postupně prodlužovaly. Byl v něm přesně do začátku války. Ve čtvrtek 24. února utekl a od té doby se skrýval.

Jeho právník agentuře Reuters mimochodem vysvětlil, že Medvedčukovi hrozí nebezpečí od „nacionalistických skupin“, a musí proto střídat místa svého pobytu. Ukrajinské úřady v té době neváhaly a konaly. Zelenskyj rozhodl, že politické strany s vazbami na Rusko nesmějí dál fungovat, mezi nimi i Medvedčukova Opoziční platforma. V chorvatské Rijece zase oligarchovi zabavili jachtu Královská romance v hodnotě 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun).

Fotografie viditelně vyčerpaného Medvedčuka v poutech pak vyvolala značné ohlasy na Ukrajině i ve světě. Ředitel kontrarozvědky SBU Ivan Bakanov akci popsal jako „bleskovou a nebezpečnou několikaúrovňovou speciální operaci“. Prezident Ukrajiny dodal, že se Medvedčuk vydával za vojáka. „Pokud si vybral armádní uniformu, platí pro něj válečné zákony,“ poznamenal.

Zelenského poradce Mychajlo Podoljak o Medvedčukovi napsal, že „pravidelně lhal o situaci“ na Ukrajině, „ukradl peníze a nakonec se stal jedním z iniciátorů války“. Pro Kyjev je tak dopadený zrádce hodnotným úlovkem. „Navrhuji Ruské federaci, abychom vašeho chlapíka vyměnili za naše chlapce a dívky, kteří jsou nyní v ruském zajetí,“ vzkázal Zelenskyj Medvedčukově příteli Putinovi.

Medvedčuka v Kremlu vyměnit nechtějí

Kreml o výměnu Medvedčuka zájem nemá. „Není ruským občanem, nemá nic společného se speciální vojenskou operací. Je to zahraniční politický činitel,“ uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Podle Peskova Kreml netuší, zda by Medvedčuk o takovou výměnu zájem měl a dodal, že politik „nikdy neměl žádné zákulisní vztahy s Ruskem“.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...