Vietnamská policie zabavila více než 300 tisíc „recyklovaných“ kondomů. (10. září 2020) | foto: AP

Ve Vietnamu zabavili tisíce použitých kondomů, omyté byly znovu na prodej

  • 56
Vietnamská policie ve čtvrtek překazila nelegální obchod s použitými kondomy. Uvádí to agentura Reuters s odvoláním na vietnamskou státní televizi VTV. Během operace policie zabavila zhruba 345 tisíc prezervativů, které překupníci omyli a chystali se prodat jako nové.

Policisté při razii ve skladu v jižní provincii Binh Duong zadrželi ženu, kterou z nezákonné recyklace obviňují. Podle policie použité kondomy nejdříve vyvařovala ve vodě a pak je balila do nového obalu. Na trhu byly kondomy prodávány jako nové a nepoužité.

Podle VTV není jasné, kolik použitých prezervativů se podařilo prodat. Není ani zcela zřejmé, jakým způsobem si žena zboží obstarávala. Podle policie uvedla, že jí použité kondomy přinášel neznámý muž.

Vietnamská vláda v posledních letech podporuje používání kondomů kvůli vyššímu výskytu viru HIV v této asijské zemi. 

Organizace spojených národů pro boj s AIDS (UNAIDS) uvádí, že ve Vietnamu loni žilo zhruba 230 tisíc lidí s virem HIV. V loňském roce na nemoc AIDS zemřelo zhruba pět tisíc lidí. Vietnam má 97 milionů obyvatel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video