VIDEO: Zásah, plameny a pád. Svědek natočil sestřelení letadla raketou

  9:58aktualizováno  12:05
Americký deník The New York Times zveřejnil video, které ukazuje, jak íránská raketa nedaleko teheránského letiště zasáhla ve vzduchu letadlo. Je to v oblasti, kde se ve středu zřítil ukrajinský boeing, na jehož palubě zahynulo všech 176 lidí. List uvedl, že záznam je ověřený. Podle CNN Írán na letoun vypálil dvě rakety. Černé skříňky by měly být otevřeny v pátek.

Na záběru je podle NYT vidět malý výbuch ve chvíli, kdy raketa zasáhla letadlo nad městem Parand nedaleko Teheránu. V tento moment však stroj ještě nevybuchl. Letadlo se drželo ve své výšce ještě pár minut, kdy se stihlo otočit zpátky směrem k letišti.

Poté zmizelo z radarů a přestalo odpovídat. V plamenech pak pár chvil pokračovalo v letu, než vybuchlo a rychle se zřítilo, píše NYT.

Deník uvádí, že video ověřil a že všechno „sedí“. Architektura a výskyt zobrazených domů i natočené zvuky. 

„Na videu uběhne asi deset sekund mezi zábleskem, který je zřejmě zásah rakety, zvukem výbuchu, který doputoval na zem ke kameře. Toto zpoždění naznačuje, že letadlo bylo v době zásahu něco přes dva kilometry od kamery. Vzdálenost odpovídá dráze ukrajinského letadla, jak ji zaznamenala společnost FlightRadar24,“ píše americký list.

Podle nejmenovaného amerického představitele, se kterým hovořila stanice CNN, Íránci na letoun vypálili dvě rakety Tor ruské výroby. Údajně to ukazují dostupná data. Podle televize CBS zpravodajské služby zachytily signál o zapnutí radaru íránské protivzdušné obrany a americké družice odhalily odpálení dvou protiletadlových raket ze země krátce před zřícením letadla.

Letecké neštěstí se stalo několik hodin poté, co íránská armáda vypálila rakety na dvě základny v Iráku, kde jsou rozmístěni i vojáci Spojených států. Šlo o odvetu za atentát na elitního íránského generála Kásema Solejmáního, který přišel o život před týdnem při raketovém útoku amerického dronu nedaleko bagdádského letiště.

Justin Trudeau, premiér Kanady, jejíž občané představují desítky obětí středeční katastrofy, ve čtvrtek s dovoláním na tajné služby řekl, že ukrajinské letadlo sestřelil Írán. „Máme informace z mnoha zdrojů, zejména od našich spojenců a našich vlastních tajných služeb, které naznačují, že letadlo bylo sestřeleno íránskou raketou země-vzduch. Možná to nebylo úmyslné,“ řekl.

Americký prezident Donald Trump neurčitě řekl, že pád letadla mohl způsobit něčí omyl. O variantě sestřelení ukrajinského letadla se zmínil také britský premiér Boris Johnson.

Také Ukrajina už ve čtvrtek oznámila, že na místě neštěstí bude hledat případné úlomky ruské protiletadlové rakety Tor (v kódu NATO Gauntlet). Vyvinul ji Sovětský svaz v 80. letech minulého století a v současnosti existují i její modernizované verze. Rusko podle dostupných údajů vyvezlo do Íránu nejméně 29 bojových kompletů tohoto typu.

Byli svoji jen týden. Kanadští Íránci truchlí za desítky obětí havárie

V pátek pak ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že verze o sestřelení letadla není vyloučená, ale zatím není ani potvrzená. Západní státy pak vybídl k předložení důkazů. Dodal, že o vyšetřování neštěstí bude v pátek hovořit s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem.

„Naším cílem je zjistit nespornou pravdu. Považujeme to za povinnost celého mezinárodního společenství vůči pozůstalým a památce obětí. Hodnota lidského života stojí nad jakýmikoliv politickými motivy,“ zdůraznil prezident.

Vyšetřování může trvat až dva roky

Mluvčí íránské vlády ale popřel, že ukrajinský letoun zasáhla raketa. Teherán zprávu označil za psychologickou válku vůči Íránu a přizval americkou firmu Boeing k vyšetřování katastrofy.

„Jedna věc je jistá, toto letadlo raketa nezasáhla,“ prohlásil na páteční tiskové konferenci v Teheránu šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh. „Viděli jsme jistá videa. Potvrzujeme, že letoun hořel asi 60 až 70 vteřin. Ale tvrdit, že byl něčím zasažen, by z vědeckého hlediska nebylo správné,“ dodal podle AFP.

Ábedzádeh zdůraznil, že „naprosto klíčové“ pro vyšetřování jsou údaje z černých skříněk a že veškerá prohlášení poskytnutá před rozšifrováním údajů z těchto palubních záznamníků nepředstavují „odborný názor“.

Na tiskové konferenci také zaznělo, že získání údajů z černých skříněk, z nichž jedna zaznamenává údaje o letu a druhá hovory v pilotní kabině, potrvá jeden až dva měsíce. Samo vyšetřování by mohlo trvat rok či dva.

Pokud by USA nebo Kanada předložily nezvratné důkazy o tom, že letadlo sestřelil Írán, i když neúmyslně, mohlo by to mít dramatický dopad na veřejné mínění v Íránu, upozornila agentura AP. Dodala, že po smrti mocného generála Solejmáního se íránská veřejnost semkla kolem vedení země. 

Ale případné zveřejnění důkazů o odpovědnosti Teheránu za smrt 176 lidí, hlavně Íránců a Kanaďanů s dvojím, tedy i íránským občanstvím, by mohlo rychle znovu otevřít trhliny. 

Podle Kanady sestřelil ukrajinské letadlo Írán, Teherán to však popírá

Veřejnost je dosud rozjitřená zákrokem vlády proti rozsáhlým protestům z konce loňského roku, vyvolaných zhoršující se ekonomickou situací. O život tehdy přišly stovky demonstrantů a podle některých zdrojů až tisíc.

Íránská televize podle agentury Reuters v pátek uvedla, že černé skříňky ukrajinského letadla sice byly poškozeny, ale zaznamenané údaje o letu se zachovaly.

Francie, která patří ke státům schopným dešifrovat palubní záznamníky, nabídla technickou pomoc, uvedl v rozhlase ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. „Namísto spekulací je nutné zjistit pravdu,“ zdůraznil a vybídl íránské úřady k naprosté otevřenosti a k umožnění mezinárodního vyšetřování.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Naděje pro Dlabajovou. Německý europoslanec Pieper na vlivný post nenastoupí

16. dubna 2024  7:21

Německý europoslanec Markus Pieper rezignoval několik hodin před svým nástupem na vlivný post...

Korespondenční volba je nutnost, řekla dcera Horákové. Fiala jí dal medaili

16. dubna 2024  6:31

Washington (Od zpravodajky iDNES.cz) Premiér Petr Fiala se po návštěvě u amerického prezidenta Joe Bidena v Bílém domě setkal s krajany...

Poslanci budou řešit regulaci návykových látek a zákaz jejich prodeje dětem

16. dubna 2024  5:38

Změnou zákona o návykových látkách s pravidly pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s...

ANALÝZA: Izrael měl na výběr dvě varianty reakce na útok. Obě špatné

16. dubna 2024

Premium Izrael měl dvě základní možnosti, jak odpovědět na íránský útok, obě jsou špatné. Z gauče se to...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...