VIDEO: Ve francouzském Rouen rezaví stovky vlaků

  • 8
Před dvaceti lety patřil Sottevile-Les-Rouens na předměstí Rouen mezi nejrušnější železniční uzly ve Francii. Denně tu projelo přes dva tisíce nákladních vozů, nyní jich tam denně projede jen asi 20. Místo se tak stalo doslova hřbitovem lokomotiv, přestože některé z nich jsou stále funkční.

Na několika tratích stojí okolo 400 lokomotiv, přestože některé z nich by mohly být stále v provozu, uvedla agentura Reuters. Právě v to doufá i Gregory Laloyer, který na „vlakovém hřbitově“ pracuje a posouvá nákladní vlaky. Podle něj mohou být některé stroje stále užitečné a použitelné.

Když v roce 1981 nastoupil do státního podniku SNCF (Société nationale des chemins de fer français), byl Sottevile-Les-Rouens neustále plný projíždějících vlaků. Využívání železnice neustále klesá, z celkového objemu přepravovaného zboží se ho méně než 10 procent přepravuje po železnici. Podle společnosti Arafer ve Francii od roku 2008 klesl objem nákladní železniční dopravy o 20 procent.

Podle Laloyera za pokles nákladní železniční dopravy může reforma z roku 2003, kdy se nákladní doprava otevřela konkurenci. Na trh se tak podle něj dostaly soukromé společnosti, které se zaměřují jen na to, co jim přinese zisk.

Francouzské odbory jsou nyní na začátku tříměsíčního období dvoudenních stávek proti reformám francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Hlava státu však tvrdí, že změny jsou nezbytné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video