Reportérku gruzínské televize postřelil odstřelovač do levé ruky během živého vstupu.

Reportérku gruzínské televize postřelil odstřelovač do levé ruky během živého vstupu. | foto: YouTube

VIDEO: Turečtí novináři se ocitli v Gruzii pod palbou

  • 46
Čtyři turečtí novináři se v Gruzii ocitli pod opakovanou palbou, když jeli autem z města Gori do Cchinvali v Jižní Osetii. Zprávu přinesla v pátek turecká televize NTV.

Jednoho z reportérů vojáci postřelili do oka. Podle britského internetového deníku telegraph.co.uk nejsou zranění novináři v ohrožení života a už jsou zpátky v Turecku.

Kameramana Guraje Ervina jedna z kulek zasáhla do ramene. "Kolem deseti až patnácti vojáků na nás střílelo čtyři nebo pět minut. Nemohl jsem autem pohnout, motor nefungoval," líčil nebezpečnou situaci Ervin.

"Křičeli jsme na vojáky, že jsme novináři. Sundali jsme trička a mávali na ně. Asi po čtyřech nebo pěti minutách k nám vojáci přišli." Ze zprávy telegraph.co.uk však nebylo jasné, která strana po novinářích střílela.

Turečtí novináři však nebyli jediní, kteří se v posledních dnech ocitli v Gruzii v ohrožení života. Korespondentku státní gruzínské televize Tamaru Urushadzeovou postřelil odstřelovač během živého vstupu.

Kulka ji škrábla na levé ruce. Reportérka si nejdříve oblékla neprůstřelnou vestu a zatímco jí její kolegové ruku obvazovali, pokračovala v reportáži.

Válečný konflikt propukl v Gruzii minulý pátek, když gruzínské jednotky zaútočily na Cchinvali, hlavní město separatistické Jižní Osetie. Tbilisi chtělo obnovit kontrolu nad odštěpeneckou oblastí, ale narazilo na nečekaně tvrdou reakci Ruska.

. V ohrožení byli v Gruzii také čeští novináři


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Válka v Gruzii

Video