VIDEO: Válku s Íránem nechceme. Američané a Korejci protestovali v ulicích

  • 21
V několika amerických městech, ale i jihokorejském Soulu se ve středu protestovalo proti válce s Íránem. Demonstrantům vadí čím dál větší napětí mezi islámskou republikou a USA, mnozí také žádali rezignaci amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Skupiny lidí s transparenty se sešly v New Yorku, San Franciscu, Michiganu či Chicagu. „Odchod Spojených států z Blízkého východu!“ volali jedni. „Trump a Pence ven, a to hned!“ křičeli další. 

Organizátoři protestů předem oznámili, že se demonstrace proti válce s Íránem budou konat na 185 místech napříč Spojenými státy. 

„Trumpova bezohledná akce zbytečně ohrozila na životě bezpočet amerických vojáků, Íránců a mnoho dalších civilistů,“ uvedli aktivisté s tím, že by válečný konflikt zpustošil celou Zemi.

„Miliony životů závisí na rovnováze (sil). Nikdo z nás by nevyhrál, jen politici a korporace,“ dodali podle serveru Newsweek. Kromě Američanů protestovali také Korejci v Soulu.

Obavy z možné války USA s Íránem v demonstrantech vzbudil vývoj posledních dní, kdy Spojené státy na Trumpův rozkaz nechaly zabít druhého nejmocnějšího muže Íránu Kásem Solejmáního. Íránci slíbili odplatu a v noci na středu poslali balistické rakety na americké základny v Iráku. 

Útok se obešel bez obětí nebo vážnějších škod, což americký prezident poté potvrdil ve svém projevu. Teheránu v něm slíbil také „mocné“ sankce, pokud nezmění své chování. Zároveň však dal najevo, že o válku s Íránem nestojí. Podle povahy íránské odvety se navíc zdá, že ani Írán nemá zájem o přímý střet.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video