VIDEO: Malá Američanka rozesmála papeže, sundala mu bílé solideo

  • 89
Papež František v minulosti už několikrát dokázal, že smysl pro humor mu není cizí. Do smíchu se dal i po středeční audienci na Svatopetrském náměstí. Tříletá americká holčička mu totiž nejprve podala ruku a následně sundala z hlavy tradiční čepičku.

Na videu je vidět, jak jeden z papežových pomocníků bere do náručí tříletou Estellu Westrickovou a nese ji k papeži. František k ní nejprve prohodí několik slov a podá jí ruku. Estella však využila jeho nepozornosti a z hlavy mu sundala tradiční sněhobílou pokrývku hlavy. Hlava římskokatolické církve se dala do smíchu, stejně jako všichni přihlížející.

„Když ji vzali nahoru, byla nervózní. Pak mu ale ukradla čepici, bylo to k popukání. Všichni se smáli, včetně papeže,“ popsal serveru CNN kmotr holčičky Mountain Butorac. Estella ho s rodiči přijela navštívit z rodné Atlanty.

Papež při úsměvném incidentu na krátkou dobu přišel o takzvané solideo. Tradiční pokrývce hlavy se někdy říká také pileolus nebo zucchetto. Dříve ho nosili řeholníci, v současnosti se využívá spíše jako znak duchovní hodnosti, kterou rozlišuje barva solidea. Kněz nosí solideo černé barvy, biskupové fialové, kardinálové červené a jediný papež smí nosit bílé solideo.

Nejedná se o první vtipnou příhodu papeže Františka s dětmi. V říjnu 2013 jeho mši narušoval malý chlapec. Nejprve papeže objímal, posléze usedl na jeho místo.

Podívejte se, jak chlapec narušoval mši papeže Františka:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video