VIDEO: Nové záběry ukazují, jak letadlo zmasakrovalo dav v Renu

  • 70
Profesor Brent Wilson si na leteckou show v Renu vyrazil se svými dvěma syny. Natáčeli si odvážné kousky letců a nevědomky zachytili i pád letadla, které zabilo 11 lidí. Drastické záběry objevili až hodiny po tragédii.

Kamera ostří na letouny, které ve vzduchu předvádějí veletoče, a najednou ve vzduchu zachytí neovladatelný stroj, jenž se střemhlav řítí k zemi. Lidé jen křičí. O vteřinu později letoun dopadne mezi spodní řady na tribuně.

V kokpitu Mustangu P-51 z druhé světové války seděl zkušený kaskadér Jimmy Leeward, který těsně před tribunou strhl knipl a zabránil tak ještě větší katastrofě. Při neštěstí zahynulo jedenáct lidí a desítky skončily v nemocnici se zraněními.

Muži objevili záběry až hodiny po tragédii

Profesor z místní George Fox University líčil, že videozáběry jsou sice drastické, ale nedají se srovnat s hrůzou, kterou člověk prožívá, když masakr vidí na vlastní oči. Po události byl prý v šoku především kvůli tomu, že byl na akci se svými syny.

"Jako otce vás to raní," řekl Wilson televizi KATU News. "Kdyby to opravdu padalo na nás, nemohl bych nic dělat. Ani bych klukům nepomohl. A to vědomí je obtížné, je to opravdu těžké," řekl Wilson.

Ohromení muži zprvu vůbec netušili, jaké záběry se jim podařilo natočit. Dokázali se na ně podívat až za několik hodin. Zjistili, že kromě pádu v šoku natočili i hrdiny, kteří okamžitě přiběhli na pomoc zraněným.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: kamera, Reno

Video