Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Islandský vulkán chrlí lávu, popel zmizí za dlouhé měsíce

  14:32aktualizováno  15:02
Činnost sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull na jihu Islandu, která působí již šest dní problémy v evropské letecké dopravě, neustává. Ubývá ale popela stoupajícího ze tří oddělených kráterů vulkánu. Částice prachu, které už v atmosféře jsou, budou padat dlouhé měsíce.

"Erupce pokračuje, situace vypadá podobně jako v pondělí. Otřesy sopky mírně zesílily, podobně jako výron lávy, ale oblak popela se postupně zmenšuje. Nyní jde o erupci produkující především lávu," řekl meteorolog Björn Einarsson. "Máme zprávu z dnešního rána od pilota, podle nějž oblak popela dosahuje výšky 5 000 metrů," dodal.

Vulkán v minulých dnech vychrlil prach a popel až do výšky kolem 7 300 metrů.

Komentář Milana Vodičky

Poučení ze Švejka: člověk chtěl být gigantem a je ho...

Popel z pokračující erupce opět míří k hlavním leteckým trasám nad Evropou. V pondělí stoupal popel nad sopkou do výše 6 000 metrů. Noční pohled na nebe nad vulkánem nabízí velkolepou světelnou show s množstvím blesků.

Islandská sopka Eyjafjallajökull chrlí lávu, v mraku sopečného popela se kříží blesky. (20. dubna 2010)Právě částice prachu a popela v atmosféře dělají nejvíc problémů - zejména letecké dopravě, ale třeba i alergikům. A není snadné říci, kdy se vzduch vyčistí. Řádově totiž mohou částice klesat rychlostí centimetrů za sekundu, ale není to tak jednoduché.

Částice padají o centimetry za sekundu. Teoreticky

"Toto se týká pádové rychlosti v klidném vzduchu. V atmosféře jsou výstupné a sestupné pohyby a vítr, tomu všemu bude chování těch částic podřízeno," uvedla pro iDNES.cz Daniela Řezáčová z Ústavu fyziky atmosféry AV.

"Sestupné proudy se týkají tlakových výší, výstupné tlakových níží," doplnila. Vyhráno není ani když částice klesnou do výšky okolo 11 kilometrů, tedy míst, kde se mohou tvořit mraky, s nimiž se nečistoty "vyprší".

"Oblaky jsou prakticky výlučně spojené s výstupným prouděním, takže se tam částice budou zdržovat, pokud si je nezachytí vodní kapičky nebo ledové částice. Ono 'vymývání' vzduchu se bude odehrávat ve spodních hladinách mraku," upozornila Řezáčová.

Jisté je, že vyčištění atmosféry může trvat velmi dlouho - v řádu měsíců. "Částice mohou i několikrát obkroužit zeměkouli. Záleží, kde se potkají s nějakými vhodnými podmínkami či frontálním systémem," podotkl k 'vymytí' ovzduší Josef Keder, vedoucí oddělení modelování a expertíz z ČHMÚ.

Všudypřítomný prach

Farmáři, kteří sídlí v oblasti přímo pod sopkou a jsou již týden bezprostředně vystaveni spadu popela, si podle serveru Iceland Review stěžují na vyčerpání. Islandská pobočka Červeného kříže slíbila zajistit postiženým krizovou psychologickou pomoc.

"Šíří se tady ošklivý zápach a všechno je pokryto šedým prachem," uvedla farmářka Berglind Hilmarsdóttir. "Bolí mne v krku a špatně se mi dýchá. V nose pořád cítím prach. Neumím si představit, jaké to musí být pro děti a pro alergiky," dodala.

Záchranáři v uplynulých dnech pomohli farmářům shromáždit jejich domácí zvířata, která ztratila v hustém mraku popela orientaci, a vrátit je do stájí. "Pokud se zvířata příliš nadýchají fluoru obsaženého v popelu nebo ho příliš mnoho zkonzumují, hrozí jim riziko otravy. Koně jsou ale v překvapivě dobrém stavu," žasla farmářka, když se jí v neděli podařilo dostat pod střechu 120 koní, krav a ovcí.

Satelitní záběr výbuchu islandské sopky Eyjafjallajökull

Otrava fluorem vyvolává u zvířat vnitřní krvácení, dlouhodobé poškození kostí a vypadávání zubů. "Nejlepší věc, kterou pro ně můžeme udělat, je umístit je do stájí, zavřít všechna okna a nosit jim čistou vodu a potravu, dokud bude půda kontaminovaná," uvedla žena.

Po návratu je čekal šok

Obyvatelé farmy Thorvaldseyri, která se nachází na úpatí ledovce Eyjafjallajökull, byli nuceni se kvůli hrozícím záplavám minulý týden evakuovat. Dcera tamního farmářského páru Ingunn Júlía Ólafsdóttir vypověděla, že nedělní návrat na farmu znamenal šok. "Vše bylo zahaleno vrstvou popela, alespoň však nečistoty nepronikly do domu. Je to náročné na nervy, hlavně pro moje rodiče," řekla s tím, že škody na majetku jsou značné.

Také obyvatelé usedlosti Ásólfsskáli se o víkendu pustili do úklidu. "Všude je prach a popel. Vytáhli jsme hadici a proudem vody jsme umyli všechna okna, zdi a střechu domu, chlév i stáje. Zvířata vypadají docela dobře, ale jsou trochu unavená," sdělila Katrín Birna Vidarsdóttir ze zmíněné farmy.

Chovatelka ovcí Anna Runólfsdóttir sídlí severně od vulkánu v údolí, které bylo zasaženo rozsáhlými záplavami, ale zatím zůstalo ušetřeno většího spadu popela. Bojí se, že se vítr obrátí směrem k její farmě. "Je období vrhu jehňat, letos očekávám narození asi 60 až 100 kusů. Pokud farmu zasáhne popel, jejich přežití je nejisté," říká chovatelka.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...