VIDEO: Čínská antikampaň. Protesty proti Hongkongu v New Yorku a v Paříži

  • 43
Číňané v Paříži a New Yorku protestovali za jednu Čínu a konec protestů v Hongkongu. Ty patří k nejpalčivějším problémům, s nimiž se musí čínský prezident Si Ťin-pching potýkat od nástupu k moci v roce 2012. Poslední série velkých protestů trvá od začátku června. Demonstrace v západních velkoměstech jsou považovány za organizovanou protiakci čínských ambasád.

Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Lamová po protestech pozastavila. 

Demonstrace však v této bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, stále pokračují. Jejich účastníci požadují demokratické reformy. 

Organizátoři podle Reuters uvedli, že již zažádali o povolení pochodu k čínskému styčnému úřadu v sobotu 31. srpna.

Neklidu v bývalé britské kolonii komunistická strana čelí v atmosféře příprav oslav 70 let od vzniku Čínské lidové republiky, které se budou konat 1. října.

Úřady na začátku srpna oznámily, že od 9. června bylo v souvislosti s protesty zadrženo 420 lidí a policie vypálila asi 300 gumových projektilů a tisíc dávek slzného plynu. Zranění utrpělo 139 policistů, počet zraněných demonstrantů úřady neuvedly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video