Ve Vídni kvůli koronaviru využívají studenti kostel jako studovnu. (6. října...

Ve Vídni kvůli koronaviru využívají studenti kostel jako studovnu. (6. října 2020) | foto: Reuters

Ve Vídni je možné využít kostel jako studovnu, chybí tu jen zásuvky

  • 17
Originálním způsobem si poradila s nedostatkem prostor, které by vyhovovaly požadavkům na dostatečné rozestupy, Vídeňská univerzita. Její studenti mohou nově využívat jeden z nejznámějších kostelů v rakouské metropoli jako studovnu, informovala agentura DPA.

Na přednášky a semináře se mohou studenti od pondělí připravovat ve Votivním kostele, který stojí na okružní třídě Ringstrasse v těsné blízkosti hlavního sídla Vídeňské univerzity. Vysoká škola se s římskokatolickou církví dohodla, že bude chrám k dispozici jako studovna nejméně do konce října.

Studenti do kostela mohou přijít s notebookem a připojit se tam na místní bezdrátovou síť. „Připojení je dobré, chybí jen zásuvky,“ postěžoval si agentuře DPA jeden ze studentů, který se rozhodl využít studijního prostoru, v němž je doslova ticho jako v kostele.

Před chrámem nechala univerzita, která patří s 90 000 studenty k největším v Evropě, postavit mobilní toalety. Zaměstnanci bezpečnostní služby navíc u vstupu kontrolují dodržování hygienických pravidel.

Novogotický Votivní kostel vznikl v druhé polovině 19. století jako výraz díků za neúspěch atentátu, který na císaře Františka Josefa I. spáchal maďarský krejčovský tovaryš János Libényi v roce 1853.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video