Policisté na místě střelby v centru Vídně. (22. prosince 2018)

Policisté na místě střelby v centru Vídně. (22. prosince 2018) | foto: Reuters

Při střelbě ve Vídni zemřel černohorský mafián přezdívaný Corleone

  • 164
Páteční střelba v centru Vídně byla podle černohorského listu Vijesti vyřizováním účtů mezi zločineckými klany. Mrtvý je podle deníku Vladimir Roganović, přezdívaný Corleone. Patřil k obávanému kavačského klanu, zvaného podle obce Kavač u Kotoru. Zraněný je Stefan Vilotijević, rovněž známý kriminálního prostředí.

Útok se odehrál před vídeňskou restaurací Figlmüller. Útočník, který čekal venku, oba muže zasáhl několika střelami do hlavy a pak ujel připraveným černým mercedesem. Na oběti vypálil pět až deset ran. Podle některých rakouských médií ho policie zadržela, podle jiných je však stále na útěku.

Zajímavostí je, že česká policie ve středu večer sdělila, že zadržela 55letého muže, na nějž v roce 2016 vydal černohorský nejvyšší soud mezinárodní zatykač. Podle černohorských zdrojů se podle všeho jedná o vůdce kavačského klanu Slobodana Kašćelana.

Roganović si podle listu Vijesti do 7. prosince odpykával v černohorské metropoli Podgorici trest vězení. Tuto středu odjel z Černé Hory do zahraničí.

Již delší dobu zuří krvavý likvidační konflikt kavačského klanu s další obávanou mafiánskou organizací škaljarským klanem, který své označení má podle městečka Škaljari, ležícího rovněž u Kotoru. Oba gangy do roku 2016 spolupracovaly při pašování drog. 

Válka pak vypukla kvůli tomu, že jedna skupina přebrala té druhé zásilku kokainu v hodnotě kolem 200 000 eur (přes pět milionů korun). Životem ji zaplatilo už hodně lidí. Podle informací médií právě v roce 2016 bylo při vypořádávání účtů mezi oběma klany zabito během jediného měsíce osm lidí a čtyři utrpěli těžká zranění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video