(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Dozorci selhaly nervy. Udeřil klečícího a bezbranného, ukázalo video kolegy

  • 155
Další případ brutality vězeňských dozorců řeší americké úřady poté, co se na veřejnost dostalo video s napadeným trestancem. Je na něm vidět, jak černocha na kolenou a se svázanýma rukama za zády hrubě udeřil bělošský strážce do obličeje. O rasistickém motivu se ale alespoň oficiálně v této souvislosti nehovoří.

Na událost z dubna 2018, která vyvolala v USA vlnu kritiky, upozornila americká média až v těchto dnech, co se dostalo video na internet. Na sociálních sítích se zvedla vlna kritiky. Záběry s napadeným 19letým vězněm Terrym Whiteheadem zachytila kamera upevněná na uniformě jednoho z dozorců věznice v Louisville v Kentucky.

06.prosince 2018 v 23:48, příspěvek archivován: 09.prosince 2018 v 15:10

VIDEO: ?Officer David Schwartz punched 19 year-old Terry Whitehead in the face ?Terry was handcuffed & had been pepper sprayed ?Schwartz?s punishment? He was fired. No charges. No fine. Simply fired. This is assault & such violent people need to go

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

•Officer David Schwartz punched 19 year-old Terry Whitehead in the face •Terry was handcuffed & had been pepper sprayed •Schwartz’s punishment? He was fired. No charges. No fine. Simply fired. This is assault & such violent people need to go to prison https://t.co/Ssvk15agQT

„Whiteheade, co to děláš, člověče?“ říká neidentifikovaný dozorce s kamerou. „Nikdy jsem s tebou neměl problém. Proč na nás musíš plivat?“ Whitehead odpovídá, že potřeboval použít toaletu.

Spor vznikl kvůli tomu, že si vězeň zakryl otvor ve dveřích do cely papírem. Whitehead se bránil, že chtěl mít na vykonání potřeby větší soukromí. Dozorce rozlítilo, že na jejich požadavek, aby zákryt odstranil nezareagoval dost rychle. Postříkali ho pepřovým sprejem a nasadili mu želízka.

 „Akorát jsem se potřeboval vys...., přísahám Bohu!“ odpověděl trestanec, který tvrdí, že měl zakrývání otvoru dovoleno.

Nervy poté povolily 47letému dozorci Davidu Schwartzovi, který odmlouvajícího vězně tvrdě udeřil. Své emoce neuhlídal ani později, kdy vztekle třískl dveřmi na chodbě o stěnu.

06.prosince 2018 v 21:16, příspěvek archivován: 10.prosince 2018 v 06:31

@tariqnasheed Let’s make sure their pictures and names go viral. They don’t deserve anonymity. https://t.co/Zji7Y4Akh4

Schwartz byl po incidentu propuštěn ze služby stejně jako jeho 21letý kolega Devan Edwards, který událost nadřízeným včas nenahlásil a nevhodně se choval na internetových sociálních sítích. Podle všeho ale vyváznou z trestního stíhání. Případ nicméně ještě přešetřuje FBI.

Zabíjíme jen černochy, uklidňoval americký policista řidičku

Oba byli ve vězeňské stráži nováčky. Do kentuckého zařízení nastoupili v září 2017.

Whitehead podal na oba žalobu za spáchání útoku s použitím nadměrné síly a surového bití. Podle obhajoby byl zraněn a upadl po napadení i do bezvědomí. Lékařská služba, která ho týden po incidentu vyšetřila, nezjistila, že by výraznější újmu na zdraví utrpěl.

Případy brutality příslušníků bezpečnostních složek, v nichž převažují běloši, proti vyslýchaným, pronásledovaným i vězněným lidem, mezi nimiž převažují černoši, se v USA poměrně často opakují. Medializované jsou zejména incidenty, kdy policista podezřelého zastřelí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video