Projekt katolická církve a výrobci místního druhu šunky Jambon d’Auvergne zahájili v roce 2022. Šunky se několik měsíců suší v jedné z věží v katedrály, kde jsou zavěšené v blízkosti zvonů. Za skoro dva roky dozrálo na věži zhruba 300 šunek. Některé kusy odebraly michelinské restaurace či kuchyně v Elysejském paláci.
Námitky však vzneslo sdružení památkářů, kteří se obávají, že odkapávající mastnota by mohla poničit podlahu a interiér věže. Gotická katedrála je totiž chráněnou památkou. Ministryně kultury Datiová nakonec rozhodla, že zkušební projekt může pokračovat.
McDonald's přišel v Evropě o ochrannou známku Big Mac u kuřecích produktů |
„Jsme rádi, toto rozhodnutí je výhrou pro všechny,“ uvedl pokladník sdružení přátel katedrály Daniel Blanquet. Rozhodnutí přivítal i rektor katedrály Jean-Paul Rolland. Za dva roky katedrála z projektu vytěžila na 16 000 eur (zhruba 400 000 korun). Peníze byly použity na renovaci varhan.
Šunka Jambon d’Auvergne se podobá dalším výrobkům z oblasti Středozemního moře jako španělské jambon serrano či italské prosciutto crudo. Naložená a tepelně nezpracovaná vepřová kýta se nechává dozrávat nejméně osm měsíců. Šunka má unijní ochrannou známku IGP a smí se tak vyrábět jen v některých oblastech v centrální Francii.
Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz