Princ Philip chtěl zemřít doma. Odmítal naslouchátko i invalidní křeslo

  • 78
Po návratu z nemocnice byl princ Philip tišší a většinu času trávil ve svém pokoji, uvedly zdroje blízké královské rodině. Vévoda se údajně rozhodl zemřít doma obklopen svými blízkými. Invalidní křeslo i naslouchátko odmítal. Královský pohřeb zesnulého prince je naplánován na sobotu 17. dubna, oznámil Buckinghamský palác. Královna vyhlásila státní smutek.

Protiepidemické restrikce v nemocnici vévodovi nevyhovovaly. Komplikovaly totiž návštěvy rodiny i péči ošetřovatelů. Po návratu z nemocnice se tedy zařekl, že se do ní již nevrátí a zemře v domácím prostředí. 

Po svém návratu z nemocnice byl vévoda klidnější a tišší, a většinu času trávil ve svém pokoji, sdělily deníku Daily Mail zdroje blízké královské rodině. U své postele měl postavené dvě fotografie - své matky a své manželky.

Během tohoto týdne ještě komunikoval se svými blízkými. S nimi si dopisoval a volal. Klasické telefonování upřednostňoval před videoohovory.

Poslední dny svého života se však cítil dobře, píše deník Daily Mirror. Královna Alžběta II. se zmínila, že odmítl nosit naslouchátko a nechtěl, aby mu zaměstnanci zvedali ze země brýle, které upustil.

Ve svůj poslední den prý zrušil svůj pravidelný ranní čaj, který mu zaměstnanci podávali v 7:30. Neměl ani chuť k jídlu. Později vyšel na chvíli ven. Zemřel pak ještě téhož rána.

Buckinghamský palác vydal oficiální prohlášení o vévodově smrti v poledne. „Její Veličenstvo královna Alžběta II. oznamuje s hlubokým zármutkem smrt milovaného manžela, Jeho královské Výsosti prince Philipa, vévody z Edinburghu. Jeho královská Výsost nás pokojně opustila dnes ráno na zámku Windsor,“ stojí v prohlášení.

Pohřeb prince Philipa proběhne 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Posledním místem vévodova odpočinku bude královská hrobka na hradě Windsor, předtím bude jeho tělo uloženo v londýnském Svatojakubského paláci. Očekává se také, že Británie bude od pátku po osm dní držet smutek.

Vévodu uctily dělostřelecké salvy

Památku prince Philipa v sobotu v poledne uctily dělostřelecké salvy, které hřměly po celé Británii, na Gibraltaru i na vojenských lodích plujících po mořích. Zazněly i v Austrálii. Veřejnosti úřady doporučily sledovat dělostřelbu z domova v televizi.

Ministerstvo obrany předem upozornilo, že dělostřelecké baterie v Londýně, Edinburghu, Cardiffu, Belfastu a dalších městech a kanony vojenských lodí na mořích vypálí tradičních 41 ran, a to po jedné ráně každou minutu následující po poledni na počest vévody, který za druhé světové války sloužil jako námořní důstojník.

„Díky hlubokému pochopení našich hodnot, norem a étosu byl po dobu téměř osmi desetiletí blízkým přítelem služby v námořnictvu,“ uvedl první lord admirality, admirál Tony Radakin a ocenil vévodovu „empatii, náklonnost a angažovanost“ vůči flotile. 

Bez cavyků a státního pohřbu. Prince Philipa uloží ve Windsoru

Náčelník generálního štábu Nick Carter dodal, že vévoda byl pro ozbrojené síly „velkým přítelem, inspirací a vzorem“ a že po dobře prožitém životě zanechal dědictví „nezdolného ducha, neochvějnosti a neotřesitelného smyslu pro povinnost“.

Podobné salvy zazněly po úmrtí královny Viktorie v roce 1901 a někdejšího ministerského předsedy Winstona Churchilla v roce 1965, připomněla britská televize BBC.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video