Většina Pákistánců stojí proti USA

  • 21
V případě afghánsko-americké války by se drtivá většina Pákistánců raději připojila na stranu sousedního Afghánistánu. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnil včera prestižní Gallupův ústav v Islámábádu. Nejnovější průzkum jenom odhalil to, co bylo již delší dobu velmi zřetelné: deklarovanou loajalitu pákistánského vedení široké vrstvy obyvatel ani v nejmenším nesdílejí.

"Pákistánský prezident stojí před vysoce složitým úkolem, jak obhájit svou podporu Washingtonu tváří v tvář obyvatelům své země," uvedla agentura Reuters. Pákistánci jsou snahou prezidenta spolupracovat s Washingtonem a jeho spojenci rozhněváni.

Proti USA by se postavilo podle citovaného průzkumu 67 procent dotázaných a pouhých sedm procent by Američanům a jejich spojencům naopak stranilo. 27 procent respondentů by nepodporovalo ani jednu ze znesvářených stran.

V průzkumu, ve kterém bylo dotázáno celkem 500 osob, se 85 procent lidí obávalo brzkého útoku USA na Afghánistán, kde již pět let přebývá terorista Usáma bin Ládin, hlavní podezřelý z útoku na americká města New York a Washington.

S podporou pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa Spojeným státům souhlasí 32 procent dotázaných, zatímco 62 procent je proti. 30 procent si myslí, že původce útoku je třeba hledat přímo v USA, 24 procent se domnívá, že v Izraeli.

Pouze 22 procent věří, že osnovatelem atentátu je bin Ládin, a sedm procent, že v něm mají prsty Palestinci. Podle agentury AFP se prezident Mušaraf již od neděle schází s významnými představiteli země od politiků, náboženských činitelů až po vydavatele novin a intelektuály, aby je přesvědčil o správnosti svého kroku.

Podle některých pozorovatelů však Mušaraf vlastně neměl na výběr. Spojené státy se ho prostě zeptaly, jestli ho mohou považovat za spojence, nebo nepřítele, dá se dočíst v části pákistánského tisku.

Hrozba útoku USA na Afghánistán vyvolala obavy i u Karíma Chalílího, vůdce afghánské šíitské opozice vůči Talibanu. Podle něho útoky hlava nehlava jen zvýší útrapy afghánského lidu, který je již vystaven mnoha letům neustálého boje.

Strach z amerického úderu vyvolal v Afghánistánu novou uprchlickou vlnu. Za uplynulý týden překročilo podle zdrojů OSN afghánsko-pákistánskou hranici nejméně 15 000 osob. Většinu z nich tvoří ženy a děti.

OSN se obává, že krize vyvolá v zemi hlad, protože humanitární organizace přestaly dodávat do Afghánistánu potravinovou pomoc Islámští vůdci varují západní spojence před ozbrojenými kroky proti Kábulu. "Naše nezištná rada zní asi tak, že by se Amerika měla vyhnout jakýmkoli neuváženým krokům, které by mohly pohněvat islámský svět," řekl agentuře Reuters představitel islámské opozice Mulána Samí-Al Hák.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video