Pussy Riot dostaly za výtržnost v pravoslavném chrámu dva roky

  • 3618
Tři radikální umělkyně z kapely Pussy Riot stráví dva roky za mřížemi. Rozhodl o tom soud v Moskvě, podle kterého se dívky vystoupením v chrámu Krista Spasitele dopustily výtržnosti motivované náboženskou nenávistí. Obžaloba pro ně za píseň proti Vladimiru Putinovi žádala tři roky vězení.

Soudkyně Marina Syrovová na závěr procesu prohlásila, že dívky byly při svém únorovém vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele motivovány náboženskou nenávistí a vážně "narušily společenský pořádek". "Dívky se dopustily svatokrádeže, znesvěcení a porušily církevní pravidla," odůvodnila rozsudek soudkyně.

"Členky skupiny Pussy Riot se za neznámých okolností domluvily na zločinném spiknutí za účelem hrubého porušení veřejného pořádku, čímž vyjádřily svoji naprostou neúctu ke společnosti," uvedla soudkyně Syrovová.

"Je to naprosto nezákonný rozsudek. Napadneme jej," prohlásil podle ČTK advokát Nikolaj Polozov. V případě potřeby je prý odhodlán jít až do Štrasburku k Evropskému soudu pro lidská práva. "Jsou nevinné a budeme to dokazovat u všech instancí," řekl.

Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30) byly během procesu podle ruského zvyku zavřeny v kleci. Při čtení rozsudku byly zcela zticha a na přísné výroky soudkyně Syrovové reagovaly úsměvem. Dívky, které už strávily pět měsíců ve vazbě, se hodlají proti rozsudku odvolat.

Vězení pro Pussy Riot

Pokud se verdikt stane pravomocným, punkerky si svůj trest odpykají v nápravném zařízení stojícím uprostřed hierarchie ruských káznic, v "kolonii všeobecného režimu". Tam se posílají poprvé odsouzení vězni nebo pachatelé méně závažných a nedbalostních trestných činů. Zpočátku pro ně bude platit "běžný režim", později si mohou kázní a prací vysloužit zlehčení podmínek. Ročně budou mít nárok na čtyři krátké a čtyři dlouhé schůzky s příbuznými, šest balíků a čtyři čtvrthodinové telefonáty.

zdroj: ČTK

Nejmladší z obžalovaných dívek Naděžda Tolokonnikovová v předvečer posledního dne procesu prohlásila, že se vězení nebojí. "Z politického hlediska ale zuřím," řekla podle BBC. "Naše uvěznění bude jasným signálem, že z celé naší země mizí svoboda," dodala Tolokonnikovová.

Protesty probíhají po celém světě

Úzkou uličku vedoucí k budově soudu zaplnily stovky lidí. Někteří z nich mají na hlavě pestré kukly a skandují hesla jako "Rusko bez Putina". Okolí budovy je obklíčeno desítkami policistů, kteří už několik lidí demonstrujících na podporu souzených dívek zatkli. Byli mezi nimi i opoziční předák Sergej Udalcov nebo bývalý šachový šampion Garri Kasparov, uvedla agentura AP.

Demonstranti nasadili několika sochám v Moskvě barevné kukly, které jsou poznávacím znamením punkové kapely. Proti procesu s Pussy Riot se protestovalo po celém světě. Stoupenci radikálních umělkyň se sešli v New Yorku, Sydney, Berlíně, Bruselu, Madridu, Sofii i Paříži.

Akce na jejich podporu proběhla i v ukrajinském Kyjevě. Příslušnice radikální feministické organizace Femen, které své happeningy provádějí s odhaleným poprsím, pokácely dřevěný kříž před pravoslavným chrámem v centru města. "Žádná firma, dokonce ani tak úspěšná jako je církev, nemá právo útočit na ženská práva," prohlásila aktivistka Inna Ševčenková po podříznutí kříže.

Spojené státy verdikt odsoudily. "Dnešní rozsudek v případě Pussy Riot se jeví vůči jejich činům nepřiměřený," uvedla americká ambasáda v Rusku na sociální síti Twitter.

Ke kritice se přidala i česká diplomacie. "Je mi líto, že tímto rozsudkem za čin, který by u nás byl potrestán maximálně pokutou, se Rusko vzdaluje Evropě," reagoval ministr zahraniční Karel Schwarzenberg.

Podívejte se na boj Pussy Riot. Orodovala za ně i Madonna

11. srpna 2012

"Punková modlitba"

Pussy Riot v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevském chrámu "punkovou modlitbu" nazvanou Bohorodičko, vyžeň Putina. Podle svých slov tak protestovaly proti výzvě hlavy pravoslavné církve patriarchy Kirilla, aby Rusové hlasovali pro favorita prezidentských voleb.

PUSSY RIOT

Církev ale jejich vystoupení považovala za "ďáblovo dílo" a žalobce pro změnu za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí. Děvčatům za to podle ruských zákonů hrozilo sedm let za mřížemi, žalobce jim nakonec minulý týden navrhl tříletý trest vězení. "Činy pachatelek jasně prokazují nenávist a nepřátelství vůči náboženství," prohlásil během závěrečné řeči prokurátor Alexej Nikiforov. "Používání nadávek v kostele je urážkou Boha," dodal.

Obhájci dívek minulý týden prohlásili, že návrh obžaloby je nepřiměřený a hanebný. "Od samého počátku prohlašujeme, že jakýkoliv rozsudek, kromě osvobozujícího, bude nezákonný," prohlásil jeden ze tří advokátů Nikolaj Polozov. Hudebnice už na počátku procesu odmítly přiznat vinu. Pravoslavným věřícím, ke kterým patří dvě třetiny Rusů, se nicméně omluvily.

Putinova přímluva

"Toto je noční můra. Z uší mi teče krev," napsal Polozov na sociální sítě poté, co si vyslechl návrh obžaloby na tříletý trest vězení. Proces vyvolal velkou pozornost i v zahraničí a na stranu souzených žen se postavila řada známých umělců. Je mezi nimi i Madonna, Paul McCartney, Sting, Patti Smithová, Danny DeVito nebo skupiny The Who, Pulp a Pet Shop Boys.

Západ se obává, že Vladimir Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce začíná po relativním uvolnění za éry Dmitrije Medveděva opět utahovat šrouby. Sám Putin prohlásil, že Pussy Riot sice "neudělaly nic dobrého," ale neměly by být souzeny příliš přísně.

Rusové pro jednání dívek nemají velké pochopení. Podle průzkumu nezávislé agentury Levada s nimi sympatizuje pouze 6 procent Rusů, 51 procent na jejich vystoupení nevidí nic dobrého, nebo k nim přímo cítí nepřátelství. Zbytek dotázaných se o případ nezajímá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video