„Základ našich pokrmů tvoří obiloviny, brambory, ovoce a zelenina. Potraviny živočišného původu jako maso či vejce hrají až podružnou roli. V naší kuchyni zásadně nepoužíváme vepřové maso a želatinu,“ chlubí se na svém webu společnost Luna. Její obědy dostávají žáci 374 škol v Berlíně.
Vedení firmy to považuje za nespornou konkurenční výhodu. „Počty muslimských školáků rostou a kvalita konzumního vepřového masa je sporná,“ vysvětluje její majitel Rolf Hoppe. Jako předseda berlínského svazu dodavatelů školních obědů dodává, že podíl vepřového masa rychle klesá i v nabídce jeho konkurentů. Nejde přitom zdaleka jen o německou metropoli.
„V příštích letech bude vepřové maso z jídelníčku školek a škol mizet dál,“ předpovídá podle deníku Die Welt Ulrike Arens-Azevedová, viceprezidentka Německé společnosti pro výživu (DGE), která už od 50. let minulého století propaguje zdravou stravu ve školách.
DGE peníze na svou činnost čerpá z veřejných prostředků a její doporučení jsou v některých spolkových zemích pro školní jídelny závazná. Ideální škola podle nich servíruje maso pouze dvakrát týdně, v jednom případě to musí být drůbež. Na vepřové tak spolu se všemi ostatními druhy masa zbývají maximálně čtyři obědy za měsíc.
Ministr: Mísení kultur má jídelníček obohatit, ne ochudit
Jak upozorňuje západoněmecký deník WAZ, patrně nejdál zašla s omezením nabídky vepřového masa vzdělávací zařízení v Severním Porýní - Vestfálsku.
Tamní jesle se vepřového masa úplně vzdaly už před 15 lety, teď však není k dostání ani v mnoha ze 4 000 školních jídelen. „Platí to zejména pro Porúří, kde je nejvíce muslimských dětí,“ doplňuje Ursula Tenfelde-Weberová, která zodpovídá za školní jídelny v Düsseldorfu.
Spolkový ministr zemědělství Christian Schmidt z bavorské konzervativní strany CSU se na nové trendy ve školním stravování dívá s obavami.
„Není možné, abychom v jídelníčcích jen tak zakázali vepřové maso, které je součástí naší stravy a kulinářské kultury. Očekávám, že tvořivost při střetu se stravovacími návyky odlišných kultur povede k obohacení jídelníčku, ne k jeho ochuzení,“ prohlašuje.