Malá obdivovatelka Huga Cháveze se předvádí před fotografy. (8. března 2013)

Malá obdivovatelka Huga Cháveze se předvádí před fotografy. (8. března 2013) | foto: AP

Venezuelané půjdou k volbám vybrat Chávezova nástupce v půlce dubna

  • 7
Venezuelská Národní rada stanovila termín prezidentských voleb na 14. dubna. Obyvatelé jihoamerické země tak vyberou nástupce Huga Cháveze, který zemřel v úterý po dvouletém boji s rakovinou. Ve volbách se střetnou Chávezův viceprezident Nicolás Maduro a lídr opozice Henrique Capriles.

"Je kolem nás hodně negativních emocí a bude to velmi těžké, ale jdeme do toho," řekl zdroj z Caprilesova týmo agentuře Reuters a potvrdil tak to, co se předpokládalo: s Chávezovým mužem Madurem se v dubnu utká populární guvernér státu Miranda. Capriles prý svoji kandidaturu formálně brzy oznámí.

Zastupující prezident Maduro vede zemi od pátku a je největším favoritem nadcházejících voleb. Zatímco k rakvi s ostatky prezidenta Huga Cháveze stojí v Caracasu již čtvrtý den několikakilometrová fronta, vládnoucí socialisté se střetávají s opozici v ostrých slovních přestřelkách.

Chávez zemřel

Předsedkyně volební komise sice dnes oznámila, že oficiální volební kampaň v médiích potrvá od 2. do 11. dubna, Maduro ji však fakticky zahájil již projevem na Chávezově pátečním pohřbu, kde se emotivně přihlásil k jeho odkazu a vyzval k odmítnutí nepřátel, kteří podle něj stáli za Chávezovou smrtí.

Ty reprezentuje zjevně vedle USA také protichávezovská opozice a Capriles, který stál proti Chávezovi v říjnových volbách.

Capriles sice v den Chávezovy smrti volal po jednotě a klidu, již v pátek však nazval zastupujícího prezidenta bezostyšným lhářem, kterého do funkce nezvolili lidé. Podle posledního zveřejněného průzkumu je Maduro, který zatím dovedně láká truchlící masy na Chávezův kult, výrazným favoritem voleb.

Opozice vytrvale kritizuje vládu za porušování ústavy. Té se volební rada nedržela při vybírání termínu voleb, které by se v souladu s ústavou měly konat do 30 dnů od prezidentova úmrtí. V této lhůtě by však podle předsedkyně rady Luceny Tibisayové nebylo reálné volby připravit. "Do námi stanoveného data to zvládneme," prohlásila na tiskové konferenci Tibisayová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video