Venezuelu zasáhlo silné zemětřesení, otřesy cítili až v sousední Kolumbii

  • 31
Severovýchodní Venezuelu zasáhlo v úterý silné zemětřesení. Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 7,3, venezuelští seismologové naměřili 6,3. Žádné oběti hlášeny nejsou. Škody jsou podle dosavadních informací jen malé, zřejmě díky tomu, že se ohnisko nacházelo poměrně hluboko. Původní varování před tsunami bylo odvoláno.

Země se ve Venezuele otřásla v úterý v 17:31 místního času (úterý 23:31 SELČ). Epicentrum zemětřesení se podle USGS nacházelo 20 kilometrů severozápadně od obce Yaguaraparo, která leží asi 450 kilometrů východně od Caracasu. Ohnisko se nacházelo v hloubce 123 kilometrů.

„Naštěstí nikdo nepřišel o život a nezaznamenali jsme ani žádné významné škody,“ uvedla viceprezidentka Delcy Rodríguezová.

Také podle venezuelského ministra vnitra Néstora Reverola nemají úřady prozatím informace o škodách či obětech zemětřesení. Na Twitteru ministr vyzval obyvatele ke klidu. Guvernér státu Sucre, ve kterém Yaguaraparo leží, uvedl, že situace je klidná a „dosud“ nemá informace o větších škodách.

„Byl to hrozný šok. Země se hýbala jako na lodi,“ uvedla reportérka listu El Universal, která byla v době otřesů ve městě Irapa nedaleko epicentra. Podle ní se na některých budovách po zemětřesení objevily trhliny.

V hlavním městě Caracasu bylo podle agentury AP evakuováno několik budov. Otřesy pocítili i lidé v kolumbijské metropoli Bogotě, která je od epicentra vzdálená zhruba 1 400 kilometrů. Na části karibského ostrova Trinidad došlo v důsledku zemětřesení k výpadku elektrického proudu.

Americké středisko USTWC vydalo nejprve varování před tsunami a to v okruhu 300 kilometrů od epicentra, později jej ale odvolalo.

Úterní zemětřesení bylo podle USGS nejsilnější, jaké Venezuelu zasáhlo za posledních více než sto let. O něco slabší otřesy si v roce 1997 vyžádaly zhruba osm desítek obětí, tehdy se ale ohnisko otřesů nenacházelo v takové hloubce jako nyní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video