Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Claire Underwoodová Venezuely. Kdo je mocná žena v pozadí Madurova režimu

  10:31
Nicolás Maduro a Cilia Floresová. On, bývalý řidič autobusu a nejmocnější muž Venezuely. Ona jeho manželka, ale také vystudovaná právnička a již od vlády Huga Cháveze vlivná politička s vlastní kariérou i televizní show. Tahá první dáma Venezuely za nitky v pozadí selhávajícího Madurova režimu?

Floresová se narodila v roce 1956 ve městě Tinaquillo na ranči, kde místo podlahy byla udusaná hlína. Jako čtyřletá se přestěhovala s rodinou na okraj Caracasu. Vdala se, měla tři děti. Když jí bylo 32 let, získala diplom z práv ze soukromé univresity Santa María.

Její poklidný život ovšem nabral zcela nový směr v roce 1992, píše španělská mutace BBC. Floresová se tehdy přidala do týmu právníků, kteří obhajovali Huga Cháveze a jeho skupinu pučistů po nepovedeném pokusu o převrat. 

Poté, co Chávezovi pomohla z vězení, vrhla se pomáhat s jeho prezidentskou kampaní. Právě tehdy se potkala se svým budoucím druhým manželem, Nicolásem Madurem.

„Cilia je velmi inteligentní a ambiciózní žena. Podporovala Chávezův model vlády od prvního dne. Státní média ji vidí jako bojovnici,“ popsal obraz Floresové ve Venezuele tamní novinář Noris Argotte. „Je to upřímně přesvědčená zastánkyně Chávezovy bolívarské revoluce,“ souhlasí John Polga-Hecimovich z Námořní akademie Spojených států v rozhovoru pro Fox News.

Již jako členka nejužšího kruhu Chávezových věrných byla Floresová po jeho vítězství ve volbách roku 1999 zvolená poslankyní Národního shromáždění. O šest let později se stala první ženou, která mu předsedala. Ve funkci předsedkyně tehdy nevystřídala nikoho jiného, než svého partnera Nicoláse Madura, který povýšil na post ministra zahraničí.

Působení Floresové ve vládě nebylo bez kontroverzí. Podílela se například na zákazu vstupu médií na půdu parlamentu, který trval až do roku 2016. Byla také mnohokrát obviněná z nepotismu, korupce a zastrašování.

První bojovnice proti opozici

„Cilia není první dáma, to je koncept aristokratického postavení. Je to první bojovnice národa,“ řekl Maduro o Floresové po jejich sňatku v roce 2013, který uskutečnili dva měsíce po jeho inauguraci. Ačkoliv spolu nemají žádné děti, společně vychovávají čtyři potomky ze svých předchozích vztahů.

Maduro národ ujistil, že Floresová v jeho vládě nebude hrát druhé housle. Jeho prohlášení nebylo pro politické analytiky žádným překvapením. Silný vliv Floresové na Madruova rozhodnutí rozpoznávali i v dřívějších obdobích jejich párového působení ve vysoké politice.

Venezuelané vyšli do ulic na podporu Guaidóa, Maduro je ochotný jednat

Vliv Floresové neunikl ani pozornosti ministerstva financí Spojených států. To na ni v září 2018 uvalilo ekonomické sankce coby na členku úzké skupiny lidí okolo Madura, která „Venezuelu systematicky okrádá, zatímco její obyvatelé trpí hlady.“ Podle Madura šlo o sprostý útok na jeho rodinu. „Jste zbabělci,“ vzkázal do Washingtonu. 

Kvůli postu první dámy se Floresová politických funkcí vzdát nemusela, a tak mohla být v roce 2015 znovu zvolená poslankyní. Z Národního shromáždění, ve kterém však nově drží většinu protimadurovská opozice, se o dva roky později přesunula do nového orgánu zvaného Ústavodárné shromáždění.

Členové tohoto vzdoroparlamentu jsou výhradně příznivci Nicoláse Madura. Ti své nové shromáždění v roce 2017 nadřadili Národnímu shromáždění v otázkách „míru, bezpečnosti, suverenity, ekonomiky a finančního systému.“ Znemožnili tak demokraticky zvoleným opozičním poslancům rozhodovat o čemkoliv podstatném. 

TV show pro hladové

Floresová je ve Venezuele také známou mediální osobností. Státní rozhlasová stanice vysílá s první dámou relaci „Rozhodnutí“, na televizních obrazovkách veřejnoprávní televize se pravidelně objevuje show „S Cilií v rodině.“ 

Zatímco kolabující venezuelská ekonomika vyhnala ze země 3 miliony lidí a další miliony nechává hladovět, Floresová pro televizi dělala rozhovory s příjemci státní sociální pomoci, nebo doporučovala učení indického guru Sai Baby, který nabádá k antimaterialismu a lásce.

Jsou opuštěné a jsou jich tisíce. Venezuelané emigrují, aby uživili děti

Podle marketingového experta Jeetenda Sehdeva se Floresová v médiích snažila vytvořit obraz prezidentského páru jako sympatického a lidského, ale neuspěla. „Zvěsti o nepotismu a zapojení do obchodu s drogami způsobují, že se (Floresová) společně s Madurem zdají být smrtelně mocným duem,“ myslí si Sahdev.

Veřejným obrazem Floresové v roce 2015 otřáslo obvinění, že její rodina získává peníze pašováním narkotik. Dva její synovce zadržel na Haiti americký Národní úřad pro kontrolu obchodu s drogami. Údajně se snažili do USA propašovat 800 kilogramů kokainu, aby „udrželi svoji rodinu u moci.“

K pašování měli synovci Floresové využívat prezidentský hangár na letišti v Caracasu, čímž Američané přímo ukazovali na roli první dámy v ilegálních aktivitách. Floresová obvinění odmítla jako očerňující kampaň. Její synovci byli nicméně v USA pravomocně odsouzeni k 18 letům vězení.

Někteří kritici Floresovou vidí jako venezuelskou verzi manipulativní Clair Underwoodové z amerického seriálu Dům z karet, která tahá za nitky v pozadí Madurova režimu.

Jiní ji přirovnávají k Lady Macbeth, chladně využívající své pozice pro život v luxusu. Pro Madurovy příznivce však Floresová nepřestává být První bojovnicí, která při prezidentovi stojí i nyní, navzdory tlaku zevnitř země a zvenčí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...