Íránský tanker Grace (15. srpna 2019)

Íránský tanker Grace (15. srpna 2019) | foto: Profimedia.cz

Venezuela očekává íránské ropné tankery jako spásu, bojí se reakce USA

  • 303
Pět íránských ropných tankerů se blíží k Venezuele, které se nedostává pohonných hmot, přestože má největší ložiska surové ropy na světě. Írán tak nabízí režimu Nicoláse Madura v nesnázích něco jako záchranné lano. Íránské tankery po jejich připlutí do národních vod přivítá venezuelská lodní a letecká flotila. Ta je doprovodí do přístavu v situaci, kdy se v Karibském moři pohybuje flotila USA.

Americká armádní plavidla včetně torpédoborců a jiných bitevních lodí podle amerických představitelů dohlížejí v Karibském moři na to, aby se obchodníci s drogami nesnažili využít ve svůj prospěch koronavirovou krizi. 

Venezuela vnímá přítomnost americké flotily jako hrozbu, i když USA neoznámily ani nenaznačily, že by se chystaly íránským tankerům v cestě bránit. Venezuela i Írán nicméně čelí ze strany USA ekonomickým sankcím a  hledá způsob, jak íránské dodávky do Venezuely zastavit.

Tankery by měly do Venezuely podle listu The Wall Street Journal připlout v příštích dnech. Dodávka ropy má zmírnit nedostatek pohonných hmot v zemi. Ten je natolik zoufalý, že se na benzinových pumpách po celé Venezuele včetně hlavního města tvoří několikadenní fronty. 

Padrino přirovnal dovážku íránské ropy k humanitární pomoci v boji s koronavirem, kterou zemi poskytly Čína a Rusko. Podle velvyslance Venezuely v OSN Samuela Moncandy by pokus o jejich zastavení byl zločin proti lidskosti.

Venezuela má největší ropná ložiska na světě

Venezuela sice disponuje největšími ropnými ložisky na světě, její produkce ropy ale v posledních dvou desetiletích prudce poklesla, což kritici tamního režimu připisují korupci a neschopnosti socialistické vlády. 

Po tankerech poškodili Saúdům čerpadla, a to pomocí dronů

Na venezuelském průmyslu se také podepsaly nedávno uvalené sankce USA, kterými chce Washington zbavit autoritářského prezidenta Madura moci. USA stejně jako téměř šedesát dalších zemí uznává jako legitimního venezuelského vůdce Madurova protivníka Juana Guaidóa.

Íránský velvyslanec ve Venezuele ve středu při setkání s novináři na ambasádě v Caracasu hájil posilování obchodních vztahů mezi oběma zeměmi a zdůraznil, že vztah Venezuely a Íránu nikoho neohrožuje.

Podle agentury AP představuje obchod s latinskoamerickou zemí pro Írán nejen možnost zaplnit vyprázdněnou státní pokladnu, ale i způsob, jak vyvinout tlak na Washington.

26. března 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video