Demonstrace Asadových příznivců v Damašku. Na transparentu zprava: Bašár Asad,

Demonstrace Asadových příznivců v Damašku. Na transparentu zprava: Bašár Asad, jeho otec Háfiz a jeho bratr Basil. (1. července 2011) | foto: AP

Velvyslanec USA přijel do obklíčeného ohniska syrských nepokojů

  • 5
Do syrského města Hamá dorazili velvyslanci USA a Francie. Diplomaté chtějí monitorovat situaci v epicentru nepokojů, kolem něhož režim prezidenta Bašára Asada rozmístil tanky a chystá se na udušení protivládních protestů.

Americký velvyslanec Robert Ford se podle amerického ministerstva zahraničí setkal s místními obyvateli a navštívil nemocnici. Odpoledne prý Hamá opustil, podle nejmenovaných amerických zdrojů proto, aby nepoutal pozornost v době protestů.

"Přítomnost amerického velvyslance v Hamá bez předchozího povolení je jasným důkazem vměšování Spojených států do současných událostí a jejich pokusů zvýšit napětí, které poškozuje bezpečnost a stabilitu v Sýrii," komentovalo cestu amerického velvyslance Roberta Forda syrské ministerstvo zahraničí.

Hamá

Hamá zaujímá v historii Sýrie i současných protestech výjimečné místo. V roce 1982 zde tehdejší prezident Háfiz Asad, otec současné hlavy země, brutálně potlačil povstání sunnitské opozice z Muslimského bratrstva. Jeho jednotky zabily desetitisíce lidí a město srovnaly se zemí. Operaci vedl Háfizův bratr Rifát. Stejně tak Bašár Asad pověřil potlačením současného povstání svého bratra Máhira, který velí elitní 4. divizi.

Naopak podle Washingtonu má být Fordova návštěva osmisettisícového města vyjádřením solidarity s demonstranty. Diplomat prý doufá, že bude moci ve městě zůstat i během protestů, které tradičně propukají po pátečních modlitbách. Monitorovat protesty hodlá i francouzský velvyslanec Eric Chevalier.

"Pan Ford chtěl především svou fyzickou přítomností dát zcela jasně najevo, že stojíme po boku těch Syřanů, kteří mají právo vyjádřit svoji touhu po změně," prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová.

Opozice: Nebudeme jednat s vrahy

Podle BBC by Fordova přítomnost mohla dokonce odradit vládní vojáky od brutálního potlačení protestů. Centrem Hamá pochodovalo v pátek na 450 tisíc lidí. Protesty jsou hlášeny i z dalších měst. Syrské jednotky podle syrských obhájců lidských práv při pokusu rozehnat demonstranty na různých místech zabily nejméně osm lidí.

Hamá se minulý pátek proměnilo v dějiště největší manifestace od začátku nepokojů v polovině března. Asad o den později propustil místního guvernéra, údajně za neschopnost protesty potlačit.

V pondělí se kolem města začaly stahovat vládní síly a na předměstích se objevily tanky. Obyvatelé ve čtvrtek v ulicích vystavěli barikády z pneumatik a zapálili je, aby tak zabránili příjezdu autobusů plných Asadových bezpečnostních složek. Stovky obyvatel z Hamá před hrozícím útokem utekly.

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy je kritizována, že na brutální represe v Sýrii dostatečně nereaguje. Šíří se spekulace, že Washington počítá s tím, že se Asad udrží a povede zemi k demokratickým reformám.

Podle ČTK ale opozice v pátek dala jasně najevo, že se dialogu s vládou svolaného na neděli nehodlá zúčastnit. "Dialog nepřipadá v úvahu, nebudeme hovořit s vrahy. To volají lidé v ulicích. Hamá je obléháno a jeho občané masakrováni. Syřané jsou mučeni. Dialog s tímto režimem by bylo zostuzení mučedníků. Nevěříme, že součástí tohoto režimu je někdo, kdo věří v dialog," řekl televizi al-Džazíra mluvčí opozice Muhammad Abdalláh.

Hamá, Sýrie

Hamá, Sýrie

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video