Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka | foto: Profimedia.cz

Putin je předzvěstí problémů Evropy, řekl český velvyslanec německé televizi

  • 498
Jednání Ruska a ruského prezidenta Vladimira Putina vůči Západu je předzvěstí možných problémů, kterým bude Evropa v tomto století čelit. V nedělním pořadu německé veřejnoprávní televize to řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Jeho slova si televize vyložila jako volání o pomoc, u něhož není jisté, jestli ho Berlín kvůli vstřícné politice vůči Rusku vyslyší.

„Ruský prezident není sám a také to není démon,“ řekl v Berlin direkt televizi ZDF český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. „Je ale jistým druhem předzvěsti možných konfliktů, které nás ve 21. století možná čekají,“ uvedl.

„Staré dobré časy, kdy každá strana dosáhla svého a kdy nás provázela bezstarostná globalizace, tak ty jsou zřejmě pryč. My se ale nyní nesmíme tvářit, že konflikty jsou něco nepatřičného,“ dodal Kafka.

Německá veřejnoprávní stanice část dnešního pořadu vyhradila rozboru složitých vztahů s Ruskem, které nově zatížil i výbuch muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014. Z něho Česko nedávno obvinilo ruské tajné služby, což Kreml popírá.

Vyslyší Německo slova českého velvyslance?

Velvyslancova slova si ZDF vyložila jako volání o pomoc, u kterého není jisté, zda ho Berlín kvůli vstřícné politice vůči Rusku vyslyší. Jako příklad televize zmínila německého ministra zahraničí Heika Maase, který se kriticky vyslovil proti výpadům vůči Rusku a který vyzval naopak k dialogu. „Jak by to mělo vypadat, ale nevysvětlil, protože rozhovor s námi odmítl,“ uvedla ZDF.

V pořadu vystoupil mimo jiné někdejší náčelník generálního štábu estonské armády Riho Terras, který poukázal na to, že EU v současné vypjaté situaci nepřišla s jasnou odpovědí. „EU se neodhodlala k žádným činům, ale jen ke slovům,“ řekl.

Německo chce koupit 30 milionů dávek Sputniku, řekl v Moskvě saský premiér

ZDF uvedla, že Rusku se ze strany Německa dostalo i pochlebování, když saský premiér Michael Kretschmer místo Česka navštívil v dubnu Moskvu. Z Moskvy Kretschmer ohlásil možný nákup 30 milionů ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a prohlásil zde, že Německo si nepřeje návrat do dob studené války.

Německý poslanec za Zelené Cem Özdemir v rozhovoru se ZDF kritizoval počínání německé vlády, že nijak nereaguje na projekt ruské televize RT DE, která plánuje v Německu vysílat. „Je to čirá propaganda autoritářského režimu, která se snaží ovlivnit německé Rusy a jiné proti integraci a proti společnému soužití,“ řekl.

Expert na zahraniční politiku německé liberální strany FDP Alexander Graf Lambsdorff řekl, že Rusko hledá v evropských zemích slabiny a mezery. „Kreml dobře ví, že země, která není schopná se dohodnout na určité politice, je slabá země a že to lze využít,“ uvedl.

„Dokud Berlín tyto skuliny ponechá, v Německu, v Česku, v EU, tak vše zůstane při starém,“ okomentovala dění ZDF. Ta nepochybuje, že otázka přístupu k Rusku se v Německu letos kvůli zářijovým parlamentním volbám přiostří.

Napětí na Donbasu roste. Rusko by mohlo napadnout Ukrajinu: 

13. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue