Íránské jaderné zařízení v Natanzu

Íránské jaderné zařízení v Natanzu | foto: Profimedia.cz

Velmoci se prý dohodly na přípravě nových sankcí proti Íránu

  • 31
Velmoci se dohodly, že promyslí nové sankce Rady bezpečnosti OSN proti Íránu, protože Teherán stále odmítá zmrazit svůj kontroverzní jaderný program. Uvedlo to americké a britské ministerstvo zahraničí. Rusko ale dalo najevo, že shody o nových sankcích dosaženo nebylo.

"Skupina P5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Francie, Británie, Rusko a Čína, plus Německo) projednávají příští kroky v Radě bezpečnosti OSN a začínají zvažovat možnou podobu další sankční rezoluce," řekl mluvčí úřadu Gonzalo Gallegos po telefonické konferenci velmocí o íránském jaderném programu.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin řekl, že Moskva není pro nějaké ultimátum a stále věří v možný dialog s Teheránem, který sice v úterý odpověděl mocnostem vyhýbavě, ale přitom slíbil jasnou odpověď někdy v budoucnu. Na briefingu sdělil, že země P5+1 budou o íránském jaderném programu rokovat na ministerské úrovni v září.

Některé z těchto šesti zemí přišly s myšlenkou již čtvrtého kola sankcí proti Íránu, řekl Čurkin. "Ale nedošlo v tomto směru k žádné pevné dohodě nebo porozumění nebo ke koordinaci," dodal ruský diplomat.

Britské ministerstvo zahraničí stejně jako americké hovoří o dohodě velmocí hledat nové sankce proti Teheránu, ale s tím, že současně budou podle Londýna pokračovat neformální kontakty mezi vyjednávači Evropské unie a Íránu.

Konzultace, které se ve středu zúčastnil i vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, se uskutečnila poté, co Teherán v úterý písemně odmítl nyní ukončit svůj jaderný program výměnou za hospodářskou spolupráci. Velmoci podle USA a Británie konstatovaly, že nezbývá, než přijmout již čtvrtý balík sankcí.

Západ se už několik let snaží přimět Teherán, aby ustoupil od obohacování uranu, kterým Íránci podle USA a dalších zemí chtějí získat jadernou zbraň. To ale Írán vytrvale popírá a tvrdí, že usiluje jen o jadernou energetiku.

Washington několikrát pohrozil možným vojenským zásahem, Teherán vždy pohrozil odvetnými kroky a údery.

Podle komentářů bude nyní těžké prosazovat v RB OSN další sankční rezoluci, kterou prosazují hlavně Německo a západní členové rady, tedy USA, Británie a Francie. Naopak Rusko a Čína prý soudí, že sankce, jak dosavadní rezoluce ukázaly, nic neřeší a že je nutné dále vyjednávat s cílem lépe kontrolovat íránský jaderný program.

Teherán v úterý v odmítavé reakci na novou nabídku velmocí rovněž potvrdil, že ve čtvrtek do země přijede inspektor Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Olli Heinonen. Podle íránské státní agentury ISNA stráví Heinonen v Íránu tři dny, kdy bude monitorovat jaderný program. Zástupci MAAE přesný program Heinonenovy cesty zatím nesdělili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video