Členky Islámského státu v syrském uprchlickém táboře (2. dubna 2019)

Členky Islámského státu v syrském uprchlickém táboře (2. dubna 2019) | foto: Reuters

Ženy vábí k džihádu láska i pocit sesterství, odcházejí i kvůli feminismu

  • 56
Ženy, které se přidaly k teroristické organizaci Islámský stát (IS), motivovaly i jiné faktory než láska nebo manželství. Tvrdí to nová studie, která chce pomoci lidem pracujícím s radikálkami, jež se vrací do svých domovských zemí. Podle expertů ženy k odchodu často přiměla osamělost, touha po sesterství nebo západní feminismus.

Britský Institut pro strategický dialog (ISD) sestavil instrukce určené lidem pracujícím se ženami, které se vrátily z území ovládaných IS. Návod vznikl na základě rozhovorů s více než 250 radikálkami v Británii a Nizozemsku.

Ačkoli jsou ženy v řadách IS podle odborníků často považovány za pouhé nevěsty džihádistů, k zapojení do teroristické organizace je mnohdy nemotivuje jen láska nebo manželství.

„Zjednodušující pohled na motivaci žen spojených s islamistickým extremismem může posílit stereotypy, které naznačují, že ženy jsou spíše pasivními stoupenci než aktivními ideologickými podporovateli,“ uvádí autoři studie.

Podle nich existuje mnohem více důvodů, proč se ženy radikalizují. Jedním z nejčastějších je touha po sesterství a možnost podílet se na společném budování islámského chalífátu. Častou motivací je také snaha být součástí něčeho opravdu velkého a „božského“.

Mnoho žen vnímalo cestu na území IS také jako šanci prožít skutečný život podle pravidel islámské víry. Některé k tomu ale podle vědců dohnal pocit osamění a sociálního vyloučení či zkušenosti s diskriminací. Motivací je také rebelie vůči vlastním rodičům nebo odmítnutí západního feminismu.

Begumová chce zpátky britské občanství, soud to zvažuje

Podle listu The Guardian se k IS připojilo přibližně sto britských žen, což představuje asi dvanáct procent všech britských občanů, kteří odcestovali do Sýrie a Iráku s cílem přidat se k této skupině. Jednou z nich byla Shamima Begumová, jejíž případ v posledních týdnech opět řeší britský soud.

Soudci totiž zvažují odvolání rozhodnutí ministerstva vnitra, které Begumové na jaře odebralo britské občanství. Begumová odjela do Sýrie v roce 2015 v šestnácti letech společně se svými dvěma přítelkyněmi, aby se přidala k IS

Školačka utekla k IS. Teď je opět těhotná a kvůli zdravotní péči chce zpět

Krátce po příjezdu do země se provdala za nizozemského džihádistu Yaga Riedijka a měla s ním tři děti, které ale všechny postupně zemřely. O návrat do vlasti Begumová opakovaně žádá od letošního února. 

Její právníci v říjnu napadli rozhodnutí o zrušení občanství a požadují jeho navrácení. Podle britské vlády má Begumová právo na dvojí občanství, protože se její rodiče narodili v Bangladéši. To však žena odmítá a tvrdí, že by byla v Bangladéši popravena.

Begumová utekla k IS jako šestnáctiletá:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video