V Británii přibývá případů žehlení prsou. Dívky má chránit před znásilněním

  • 730
Nejméně tisícovka mladých dívek už ve Velké Británii zažila krutou praktiku takzvaného žehlení prsou. Jejich matky, nejčastěji původem z Kamerunu, je tak chtějí ochránit před sexuálním obtěžováním. Své dcery však nevratně znetvořují. Neziskové organizace i britská policie upozorňují, že jde o týrání dětí, které se má trestat.

Praktika, kdy se dospívající dívce rozžhaveným kamenem tlačí na ňadra, aby se zastavil jejich růst, je rozšířená především v zemích subsaharské Afriky, jako je Kamerun, Čad nebo Togo. 

S příchodem uprchlíků z tohoto koutu světa do Velké Británie se však podle britského deníku The Guardian začíná rozmáhat i tam. List při svém pátrání údajně přišel na desítky případů, kdy dívky narozené ve Spojeném království musely žehlení prsou podstoupit. 

Organizace Came Women and Girls Development Organisation (Cawogido), která pomáhá ženám z africké diaspory, hovoří o zhruba tisícovce zmrzačených britských dívek a žen. Oficiální statistiky se však nevedou a samotné žehlení prsou je podle OSN jedním z pěti nejvíce podceňovaných druhů násilí na ženách. 

Těm ubližují nejčastěji jejich matky, tety či babičky. Zastavením růstu prsou je chtějí ochránit před zájmem mužů a potenciálních sexuálních útočníků. Případné otěhotnění by z jejich pohledu zostudilo celou rodinu, navíc by dívce zabránilo v dalším studiu. Podle lékařů však znetvořeným dívkám kromě bolesti hrozí nebezpečné infekce, neschopnost v budoucnu kojit, ale i rakovina prsu. Nemluvě o psychickém utrpení.

V Anglii bují ženská obřízka. V jakých komunitách, tisk zamlčel

„Byla jsem zdravotní sestrou více než deset let. Sledovala jsem, jak těchto případů přibývalo,“ popisuje Jennifer Mirajová, která kromě Londýna pracovala také v Essexu, Glasgowě a Birminghamu. Sama se podle svých slov setkala s nejméně dvacítkou případů. „Starala jsem se o desetiletou dívku, která už několik let měla infekci způsobenou žehlením prsou,“ dodává.

Server The Times uvádí, že se praktikou v polovině ledna zabýval také skotský parlament, který uznal, že k ní ve Skotsku pravděpodobně dochází. Podle některých lidskoprávních organizací by pro zastavení praktiky měla víc udělat britská policie. 

Ta však říká, že žádný podobný případ nevyšetřovala, nicméně předpokládá, že k žehlení prsou dochází. „Pokud bych věděl, že se to děje, něco bych s tím dělal. Trestní stíhání je důležité. Lidé si musí uvědomit, že tyto praktiky jsou týráním dětí,“ uvedl inspektor Allen Davis z metropolitní policie.

Ředitelka organizace Cawogido Margaret Nyuydzewirové, která bolestivou proceduru také zažila, míní, že se především musí změnit přístup úřadů i veřejnosti k různým „kulturním tradicím“. 

„Britové jsou tak zdvořilí, že když něco takového vidí, říkají si, že je to citlivá záležitost jiné kultury,“ upozorňuje s tím, že „ke spravedlnosti musí být pohnán každý, kdo ublíží malé dívce, ať už doma nebo na veřejnosti“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue