Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Britští boháči se děsí Corbyna. Vyhraje-li volby, chtějí zmizet i s majetky

  13:08
Jeremy Corbyn je horší než brexit, říkají si mnozí britští miliardáři. A už nyní se připravují na možnost, že opoziční labouristé ovládnou nadcházející volby a jejich lídr se stane premiérem. Socialista Corbyn totiž touží po vyšším zdanění majetku bohatých. Ti proto hledají nový domov pro sebe i své jmění. Smlouvy stačí už jen podepsat.
Jeremy Corbyn během kampaně v Leedsu.

Jeremy Corbyn během kampaně v Leedsu. | foto: Reuters

„Upřímně doufají, že se to nestane, ale chtějí být připravení, pokud k tomu přece jen dojde. I kdyby to mělo znamenat, že vytrhnou z kořenů sebe i své rodiny,“ říká o britských boháčích daňová manažerka Josie Hillsová z advokátní kanceláře Pinsent Masons pro deník The Guardian.

Popisuje, že zhruba 80 procent klientů kanceláře už přemýšlí o důsledcích, které pro ně případná Corbynova vláda může mít. Podobně situaci vidí i další britští právníci, účetní a bankéři. 

Spoustě z nich nyní údajně volají jejich bohatí klienti a zajímají se o možnost převést své majetky do daňových rájů. 

„Převody jsou už nachystané. V mnoha případech to jediné, co chybí, je podpis smlouvy,“ říká také Geoffrey Todd ze společnosti Boodle Hatfield.

Předčasné parlamentní volby se uskuteční 12. prosince. Premiér Boris Johnson jimi chce vyřešit pat, který nastal kolem plánovaného brexitu. V předvolebních průzkumech z konce října měl se svými konzervativci před labouristy slušný náskok od 15 do 17 procentních bodů.

List The Times ovšem poukazuje na průzkum k nesplněnému slibu o brexitu na konci října, podle kterého se polovina příznivců brexitu cítí novým odkladem „zrazena“. Důležitým faktorem může být i kampaň Strany pro brexit euroskeptika Nigela Farage.

Pokud to pro Johnsonovu stranu dopadne špatně a Corbyn skutečně převezme otěže, boháči chtějí odejít okamžitě po sečtení volebních lístků. Bojí se, že by jinak prodělali miliardy liber.

Volební program labouristů z roku 2017 totiž sliboval zvýšit daně pěti procentům nejbohatších Britů. A svých plánů se opoziční strana, která voliče láká na heslo „For the many, not the few“ („Pro ty, kterých je mnoho, a ne pár“), nevzdala ani nyní. Chce nastolit „spravedlivou společnost“.

Premiér komunista? Radikální Corbyn by nejradši zrušil NATO

Podle BBC ti, kteří vydělávají více než 80 tisíc liber ročně (téměř 2,4 milionu korun), by po Corbynově nástupu podléhali 45procentní dani z příjmu. 

Celou polovinu by pak v případě schválení příslušných zákonů státu odvedli ti, kteří si ročně přijdou na víc než 123 tisíc liber (3,6 milionu korun). V současnosti přitom 45procentní daň platí až od ročního příjmu 150 tisíc liber (4,5 milionu korun), píše The Guardian. Lidé, kteří vydělali víc než milion liber ročně, by pak měli zveřejnit svá daňová přiznání.

Kromě toho labouristé chtějí o 7 procent zvýšit daně také právnickým osobám nebo změnit nastavenou dědickou daň a zavést „daň z doživotních darů“. V tom případě by děti musely odvést státu jistý podíl třeba z bytu, auta nebo peněz, které by jim „nezaslouženě“ darovali rodiče. Labouristé byli po oznámení tohoto plánu svými konkurenty nařčeni, že chtějí uspořádat nájezd na střední třídu. 

Podle agentury Bloomberg chce Corbyn „napravit“ nepovedené privatizace za vlády Margaret Thatcherové a do státního vlastnictví znovu získat britské dráhy, energetiku nebo vodovodní síť. Chudším občanům by naopak zavedli čtyřdenní pracovní dobu či věnovali desetiprocentní podíl ve velkých firmách. 

Corbyn v Downing Street je horší představa než brexit

Jedním z miliardářů, kteří se v případě Corbynovy výhry chtějí určitě přestěhovat, je zakladatel společnosti Phones4u John Caudwell. Jeho jmění se odhaduje na 1,6 miliardy liber (47,5 miliardy korun). Podnikatel míní, že by vláda pod taktovkou sedmdesátiletého socialisty byla „naprostým fiaskem“. 

Říká, že by „se prostě sebral a odjel žít do jižní Francie nebo Monaka“. „Pro velmi bohaté lidi, jejich byznys a jejich jmění labouristická vláda vedená Corbynem představuje z jejich pohledu mnohem větší hrozbu než brexit,“ líčí také výkonný ředitel společnosti Campden Wealth, která své poradenské služby poskytuje více než 3,5 tisíci bohatých rodin. 

Top 10 nejbohatších Britů

  • Sri a Gopi Hindujaovi: 22 miliard liber
  • David a Simon Reubenovi: 18,6 miliardy liber
  • Jim Ratcliffe: 18 miliard liber
  • Len Blavatnik: 14,4 miliardy liber
  • James Dyson: 12,6 miliardy liber
  • Kirsten a Jorn Rausingovi: 12,3 miliardy liber
  • Charlene de Carvalho-Heinekenová: 12 miliard liber
  • Alisher Usmanov: 11,3 miliardy liber
  • Roman Abramovič: 11,2 miliardy liber
  • Mikhail Fridman: 10,9 miliardy liber

Zdroj: The Sunday Times, letošní žebříček

Corbyn má navíc otevřeně spadeno na pět konkrétních členů britské elity. Za „špatného šéfa“ například označil podnikatele se sportovním zbožím Sports Direct a dosavadního majitele fotbalového klubu Newcastle Mikea Ashleyho. 

Podle politika prý využívá své zaměstnance a uzavírá s nimi nevýhodné smlouvy. Ashley to odmítl s tím, že „Corbyn je nejen lhář, ale také bezradný“.

Lídrovi opozice se nelíbí ani investor Crispin Odey, kterého Corbyn nazval „chamtivým bankéřem“. „Labouristé naštěstí neumějí vést ani kampaň, natož celou zemi,“ kontroval Odey. Corbyn má však důvod, proč majitele investičního fondu Odey Asset Management příliš nemusí. 

Odey totiž finančně podpořil konzervativce a objevily se spekulace, že pomáhá straně premiéra Johnsona proto, že zároveň sází velké peníze na brexit bez dohody, kterým Johnson vyhrožoval. I Odey nařčení odmítl jako nesmyslné.

Mezi osobnostmi, kterým Corbyn minulý čtvrtek podle deníku The Guardian veřejně slíbil, že „po nich půjde“, je pak i výkonný ředitel petrochemické firmy Ineos Jim Ratcliffe, mediální magnát Rupert Murdoch a mladý aristokrat Hugh Grosvenor. Ten je coby vévoda z Westminsteru ve svých osmadvaceti letech čtrnáctým nejbohatším člověkem v Británii.

Ruce pod sukněmi a rozepínání kalhot. Británii pobouřil večírek boháčů

Lídr labouristů navíc není sám, kdo chce s boháči ve prospěch celé společnosti zatočit. „Miliardáři by neměli existovat. Je to výsměch, když jsou na této planetě i lidé, kteří mají na den méně než dolar,“ míní britský stínový ministr financí Clive Lewis. 

Tento politik děsí především bohaté rodiče, protože soukromé školy označuje za „motory nerovnosti“. Vidina, že by jejich děti nemohly studovat na Etonu a dalších elitních internátech, proto Brity vede i k tomu, že se při hledání nového domova kromě Monaka nebo Malty poohlíží také po Švýcarsku, které je bohaté a zároveň nabízí kvalitní školství.

„Vždy mi to připomene jeden z populárních citátů Thatcherové: Potíž socialismu je to, že vám nakonec dojdou peníze ostatních lidí,“ říká také londýnský daňový poradce bohatých Mark Davies s tím, že jeho klienti často původně pocházejí ze zemí Latinské Ameriky a vědí, jak vypadá vláda levice.

Další britský miliardář Peter Hargreaves, jehož jmění se odhaduje na 3 miliardy liber (89 miliard korun), také upozorňuje, že odchod jeho kolegů ze země může mít pro samotnou Británii katastrofální následky. 

„Zaměstnávám sedmnáct set lidí a vydělal jsem pro tuto zemi obrovské bohatství. Na daních jsem loni zaplatil kolem 40 milionů liber a pokud padesátka největších plátců nasedne do letadla a zmizí, rozpočtu ministra financí by to zasadilo obrovskou díru,“ podotýká. Coby velký patriot však chce v milované Británii rozhodně zůstat.

Proti Corbynovi vystupuje Boris Johnson (červenec 2019): 

23. července 2019

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Obžalovaný plánoval moji smrt, tvrdí otec omylem zabitého chlapce z Mostu

19. dubna 2024  13:07

Velmi emotivní byla u ústeckého krajského soudu výpověď biologického italského otce čtyřletého...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:02

Přímý přenos Opoziční ANO se rozhodlo, že nepůjde v pondělí na Hrad na jednání o důchodové reformě. „Nejvyšší...

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  12:59

Sledujeme online Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...