Britský ministr zahraničí Dominic Raab (6. dubna 2020)

Britský ministr zahraničí Dominic Raab (6. dubna 2020) | foto: Profimedia.cz

Britský ministr Raab nezrušil dovolenou ani kvůli Tálibánu. Teď končí

  • 12
Britský premiér Boris Johnson zahájil dlouho očekávanou reorganizaci svého kabinetu. Ministr zahraničí Dominic Raab po kritice opouští svůj resort a stane se ministrem spravedlnosti. Nově bude také místopředsedou vlády. V čele diplomacie ho nahradí ministryně obchodu Liz Trussová. Odchází také ministři spravedlnosti a školství Robert Buckland a Gavin Williamson.

Ve funkci skončil rovněž ministr pro bydlení a místní samosprávy Robert Jenrick, jehož nahradí Michael Gove. Konzervativní premiér chce obměnou svých nejbližších spolupracovníků zahájit nové období své vlády, v němž se soustředí na obnovu ekonomiky po pandemii covidu-19, uvedla Downing Street.

Ministerský předseda označil za jednu z priorit vlády také boj s nerovnostmi mezi různými regiony Spojeného království, nicméně jeho předvolební sliby musely jít stranou kvůli loňskému nástupu koronaviru. 

Řízením těchto snah byl nyní pověřen Gove, který se v minulosti v kabinetu zabýval mimo jiné dopady brexitu a který má nově kromě jiného na starosti udržování vztahů mezi čtyřmi zeměmi, jež tvoří Spojené království, tedy mezi Anglií, Severním Irskem, Walesem a Skotskem.

Řada členů dosavadního kabinetu byla v posledních měsících terčem silné kritiky a Johnson chtěl podle některých pozorovatelů začít s personálními změnami už před několika týdny.

„Víme, že veřejnost po nás chce, abychom přišli s opatřeními, jež se týkají jejích priorit. Proto se chce premiér ujistit, že má k dispozici ten pravý tým,“ řekl Johnsonův mluvčí.

Raab, který podle očekávání přišel o pozici šéfa diplomacie, čelil v poslední době kritice kvůli tomu, že pobýval na dovolené v Řecku, zatímco v Afghánistánu kolabovala vláda a moci se tam chopilo hnutí Tálibán.

Nová ministryně zahraničí Elizabeth Trussová:

Za poměrně překvapivý označují britská média odchod Bucklanda, který patřil k nejpopulárnějším ministrům. Někteří pozorovatelé tvrdí, že Johnson chtěl Bucklandovým odvoláním jen uvolnit pozici pro Raaba. 

Ten si sice udržel post ve vládě, nicméně odchodem z ministerstva zahraničí přišel o jedno z nejvýznamnějších křesel v britském kabinetu. Získání křesla vicepremiéra britská média označují za formalitu.

Syn českých židů, karatista a brexitář. Kdo je Dominic Raab, jenž vede Brity

Svůj odchod ve středu na Twitteru oznámil jako první ministr školství Williamson, který byl kritizován kvůli uzavírkám škol a reorganizaci závěrečných zkoušek během pandemie.

Premiérova kancelář v Downing Street potvrdila, že v pozici ministra financí setrvá Rishi Sunak a ministryní vnitra zůstane Priti Patelová.

Nový ministr školství Nadhim Zahawi:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video