Útočníci na mopedu v Londýně v noci napadli kyselinou pět lidí (13. červenec 2017). | foto: Reuters

Sedmnáctiletý mladík dostal za útoky kyselinou v Londýně 10,5 roku vězení

  • 41
Na deset a půl roku poslal v pondělí britský soud do vězení sedmnáctiletého chlapce, který loni v červenci zaútočil kyselinou na šest lidí. Motivem jeho činu byla snaha připravit napadené o jejich motorky. Kdyby ho soud soudil jako dospělého, strávil by za mřížemi dvacet let.

Sedmnáctiletý Derryck John loni v červenci během jediného večera chrstnul kyselinu na hledí helem šesti lidí. Snažil se své oběti oslepit, aby jim mohl ukrást jejich motorky. Ve dvou případech se mu napadené podařilo oloupit (více v článku Britská policie obvinila šestnáctiletého mladíka kvůli útokům kyselinou).

John ke svým obětem přijížděl spolu s další osobou na mopedu, dopadnout se ho podařilo díky záběrům z kamer na čerpací stanici, kde si zvedl hledí helmy. Řidiče mopedu se ale policistům vypátrat nepodařilo.

„Jedna z obětí přišla o třicet procent zraku, který se jí nikdy nevrátí, někteří další napadení popisovali pronikavou bolest a pálení a kvůli následkům svého zranění byli nuceni opustit svou práci,“ uvedl u soudu prokurátor Ramesh Patel. „Pokud by neměli na hlavě helmy, byla by zranění všech obětí mnohem vážnější,“ dodal.

Kdyby se John nepřiznal a kdyby jej soud soudil jako dospělého, dostal by mladík podle soudce trest nikoliv deset a půl, ale dvacet dva let za mřížemi, informovala agentura Reuters.

Počet útoků kyselinou v Británii se v posledních dvou letech rapidně zvýšil. Vláda před časem omezila obchodování s kyselinou sírovou a zakázala její prodej dětem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video