Demonstranti posprejovali sochu Winstona Churchilla na náměstí u sídla britského parlamentu. Na sochu také připevnili ceduli s protestním heslem. (7. června 2020) | foto: ČTK

S ničením soch mají britští aktivisti konec. Bude potřeba stavební povolení

  • 63
Lepší ochranu soch a dalších pomníků v ulicích má zajistit nový zákon, který chystá britská vláda. Podle ministra pro samosprávu Roberta Jenricka by se totiž neměly odstraňovat „z vrtochu či z podnětu rozvášněného davu“, ale po hluboké společenské debatě.

Zákon je reakcí na loňské demonstrace proti rasismu, při kterých z ulic britských měst zmizelo několik kontroverzních pomníků, připomněl zpravodajský web BBC.

Podle návrhu zákona, který by měl platit pouze v Anglii, by musely při jakékoli změně či snaze o odstranění památníků vydat úřady stavební povolení. Ministr pro výstavbu a záležitosti místní samosprávy, kterým je nyní Jenrick, by měl přitom právo veta.

Demonstranti v Bristolu strhli sochu otrokáře, hodili ji do řeky

Loni v červnu strhli účastníci demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí v Bristolu na západě Anglie sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona (1636 až 1721). Bronzovou skulpturu následně hodili do slepého ramene řeky Avony. 

Demonstranti v Bristolu strhli sochu Edwarda Colstona, obchodníka s otroky ze 17. století. (7. června 2020)

Při protestech, které po celém světě vyvolala smrt černocha George Floyda v USA, poškodili demonstranti i sochu válečného premiéra Winstona Churchilla v Londýně. Napsali na ni, že „byl rasista“.

Ministr Jenrick v komentáři zveřejněném dnes v listě The Sunday Telegraph uvedl, že by se Británie neměla pokoušet „upravovat či cenzurovat svou historii“. Podle něj je „téměř vždy“ lepší pomníky, které budí kontroverze, zasadit do kontextu a vysvětlit, než je odstranit a skrýt.

Především stržení sochy v Bristolu vyvolalo značnou odezvu po celém světě. Sochy skutečných či domnělých rasistů se staly terčem útoků mimo jiné v Belgii, Francii, USA či Česku.

Se strháváním soch začalo hnutí BLM v USA: 

12. října 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video