Britská policie prohledává park v Salisbury, který otrávená žena Dawn...

Britská policie prohledává park v Salisbury, který otrávená žena Dawn Sturgessová navštívila předtím, než se otrávila novičokem. (19. července 2018) | foto: AP

Myslel jsem, že je to parfém, říká Brit přiotrávený novičokem

  • 174
Brit, který přežil kontakt se smrtelně jedovatou látkou novičok, popsal v televizi, jak si jeho partnerka tuto látku v domnění, že jde o parfém, stříkla na zápěstí - a za chvilku zkolabovala. Lahvičku s jedem prý našel neznámo kde, ale byla v tak věrohodném balení, že si s partnerkou mysleli, že je bezpečná.

Charlie Rowley vylíčil televizní stanici ITV News, že měl dotyčnou lahvičku několik dnů doma, než ji daroval své partnerce Dawn Sturgessové. Ta během čtvrthodinky po aplikaci onemocněla a o osm dnů později zemřela. Rowley byl hospitalizován, ale přežil a zotavil se.

„Pamatuji si, že si to stříkla na zápěstí a pak si je přetřela,“ řekl Rowley. Látka byla podle něj olejnatá a nevoněla jako parfém. „Během patnácti minut mi Dawn řekla, že ji bolí hlava. Požádala mě, jestli nemám tabletky. Současně řekla, že se cítí divně a musí si lehnout. Zašel jsem do koupelny a našel jsem ji, jak leží ve vaně úplně oblečená. Bylo jí velmi špatně,“ dodal.

Uvedl také, že se mu látka dostala na ruce, ale rychle si je umyl. Také mu bylo špatně a byl hospitalizován v kritickém stavu, ale zotavil se. Pětačtyřicetiletý Rowley byl z nemocnice v Salisbury propuštěn 20. července.

Rowley podle listu The Guardian tvrdil, že látka byla v uzavřené lahvičce, kterou našel v krabičce zabalené v celofánu. Značku podle něj znala Sturgessová a protože lahvička byla netknutá, zabalená a vypadala draze, předpokládali, že je obsah bezpečný. Nicméně si nedokázal vzpomenout, kde ji vlastně našel.

Policie stále pátrá po stopách, které by ji mohly dovést k místu, kde Rowley na novičok narazil.

Úřady varovaly veřejnost před tím, aby se dotýkala nalezených plastových, kovových či skleněných nádobek.

Případ pravděpodobně souvisí se Skripalovými

Novičokem se Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová otrávili 30. června v nedalekém Amesbury. Podle policie přišli do styku s nervově paralytickou látkou nejspíš nešťastnou náhodou. Sturgessová na následky otravy zemřela, Rowley 10. července nabyl vědomí a úřady informovaly, že není v kritickém stavu. Podle policie byla zdrojem otravy malá lahvička, která se našla v Rowleyho domě.

Policie se domnívá, že tento případ přímo souvisí s případem bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, kteří byli v březnu otráveni novičokem v Salisbury. Oba byli hospitalizováni. Po zotavení se zdržují na utajeném místě.

Britské úřady obviňují z otravy ruskou vládu. Kreml to popírá. Incident vyvolal diplomatickou roztržku.

„Je opravdu důležité nebrat a nezdvíhat předměty, jako jsou plastové, kovové či skleněné nádobky. Je skutečně důležité, aby rodiče a lidé pečující o děti o prázdninách jim vštípili toto varování. Za podezřelé pokládejte injekční stříkačky, jehly a kosmetiku,“ varoval veřejnost v Salisbury Mike Wade z ministerstva zdravotnictví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video