Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Snížíme daně, pomůžeme s energiemi, slíbila nová britská premiérka Trussová

  9:55aktualizováno  19:53
Britská premiérka Liz Trussová odpoledne vystoupila v Downing Street. V prvním projevu v roli ministerské předsedkyně slíbila snížení daní a také opatření proti růstu cen energií. Dále řekla, že „jejím posláním je, aby Spojené království fungovalo, budovalo se a rostlo.“

Trussová v projevu znovu zdůraznila své politické priority. Je jimi především obnova stagnující ekonomiky a řešení krize životních nákladů skrze snižování daní. Nová britská premiérka slíbila, že podpoří hospodářský růst snížením daní a že ještě tento týden přijme opatření proti růstu cen energií. Zavázala se také, že začne řešit krizi veřejného zdravotnictví.

Trussová prohlásila, že se zaměří na řešení problémů, které „brzdí“ Británii. Země podle ní čelí vážným globálním překážkám kvůli pandemii covidu-19 a válce na Ukrajině. „Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Dokážeme obnovit naši ekonomiku a podaří se nám stát se moderní skvělou Británií, o které vím, že jí můžeme být,“ řekla Trussová.

Svému předchůdci Borisi Johnsonovi, kterého v úterý vystřídala v premiérském křesle, ministerská předsedkyně poděkovala za to, že dokončil brexit, že pomohl se zavedením vakcín proti onemocnění covid-19 v Británii a že se postavil Rusku, které zaútočilo na sousední Ukrajinu.

První oficiální projev Trussové v premiérské funkci poznamenal prudký déšť a chvíli nebylo jasné, zda se vystoupení odehraje před Downing Street 10, nebo se bude muset přesunout dovnitř. Kvůli zdržení v dopravě a přeháňkám nakonec Trussová vystoupila později, ovšem hovořila pod širým nebem tak jak se plánovalo, neboť pršet přestalo. Před jejím příjezdem se v Downing Street davy novinářů, představitelů vládní Konzervativní strany i pracovníků úřadu vlády ukrývaly pod deštníky. Zaměstnanci premiérského úřadu střídavě vynášeli a schovávali řečnický pultík, ale nakonec ho vrátili před číslo deset a těsně před premiérčiným příjezdem osušili mikrofony.

Trussová po projevu krátce zapózovala fotografům se svým manželem Hughem O’Learym, než vstoupila do premiérského sídla. Nyní ji čeká sestavování vlády a oficiální jmenování nových členů kabinetu.

Nové premiérce k nástupu do premiérského úřadu v úterý poblahopřál americký prezident Joe Biden. Dodal, že se těší na spolupráci v „celosvětových výzvách“, včetně ruské invaze na Ukrajinu. Biden také uvedl, že s Trussovou si v úterý večer zatelefonuje.

Většina světových lídrů Trussové gratulovala již v pondělí, kdy bylo oznámeno její vítězství ve dvouměsíčním vnitrostranickém hlasování a kdy se stala šéfkou Konzervativni strany.

Nová britská premiérka Liz Trussová odpoledne vystoupila v Downing Street se svým prvním projevem. (6. září 2022)

Jako premiérka vzešla z vnitrostranického hlasování konzervativců, kteří jí dali přednost před exministrem financí Rishim Sunakem. Po Margaret Thatcherové a Therese Mayové je třetí ženou v čele britské vlády a 15. ministerským předsedou za dobu vlády Alžběty II.

Nová premiérka ještě odpoledne jmenuje členy nové vlády, která se na prvním jednání setká ve středu dopoledne.

Politický redaktor webu Independent Andrew Woodcock v rozhovoru s BBC uvedl, že nový britský premiér má běžně čas užít si po svém uvedení do funkce krátkou dobu hájení. Trussová ale podle něj vejde „přímo do hurikánu“. „Lidé čelí chudobě, firmám hrozí krachy. Potřebujeme řešení velice, velice rychle,“ řekl Woodcock.

Johnson dorazil na zámek Balmoral, kde jej královna Alžběta II. oficiálně odvolala z funkce, po poledni. Trussová přijela zhruba o hodinu později.

Trussová a Johnson z bezpečnostních důvodů do Skotska odletěli ve dvou letadlech. Jde o běžný postup, který je užíván i při cestování členů královské rodiny, uvádí BBC. Přistání Trussové na letišti v Aberdeenu se zpozdilo kvůli husté mlze nad letištěm.

Novou britskou premiérkou je Trussová, v čele konzervativců střídá Johnsona

Šestadevadesátiletá Alžběta II. kvůli zdravotním obtížím v uplynulých měsících zrušila svoji účast na některých politických a společenských akcích. Ze stejného důvodu zřejmě přijala Trussovou a Johnsona ve svém letním sídle Balmoralu, a nikoliv v Buckinghamském paláci, jak velí téměř dvousetletá tradice.

Královna oba státníky přijala v zeleném obývacím pokoji, který je běžně užíván spíše pro odpočinek královské rodiny než pro přijímání politických hostů. Bulvární deník Daily Express uvedl, že pokoj je symbolem prosperity a svěžesti a nábytek a koberec působí uklidňujícím dojmem.

Johnson: Jsem jako raketa spadlá do Pacifiku

Johnson ráno, když se loučil s premiérským sídlem v londýnské Downing street, vyzval k podpoře Trussové. Před cestou ke královně do Skotska vyzdvihl ekonomické, politické i diplomatické úspěchy své vlády.

Premiér, který z úřadu odešel předčasně přes triumfální vítězství svých konzervativců ve volbách v prosinci 2019, prohlásil, že jako „nosná kosmická raketa, která udělala svoji práci, se nyní lehkým pádem vrátí zpět do atmosféry a spadne do odlehlého regionu v Pacifiku“.

„Jako Cincinnatus se nyní vrátím ke svému pluhu,“ řekl Johnson závěrem projevu s odkazem s římského vojáka a politika z pátého století př.n.l., který zachránil zemi před invazí a poté se „vrátil k pluhu“ na vlastní hospodářství. Do politiky se nicméně později po letech znovu vrátil.

Rotvajlerka v Downing Street. Trussová završila dlouhý pochod k moci

Po několikaminutovém projevu se končící premiér společně s manželkou Carrie, která v růžových šatech zářila mezi tmavě oděnými a viditelně dojatými Johnsonovými spolupracovníky, odebrali k premiérskému Range Roveru, kde Johnson, zatím naposledy jako premiér, zapózoval pro fotografa. Poté zamířil na základnu britského letectva Northolt u Londýna, odkud odletěl do Skotska.

Johnson svou rezignaci na premiérský post oznámil v červenci poté, co četné politické skandály vyústily v krizi důvěry britské veřejnosti v jeho osobu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...