Britská ministryně vnitra Priti Patelová (28. ledna 2021)

Britská ministryně vnitra Priti Patelová (28. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

Australský model. Britská vláda chce držet migranty na zámořských územích

  • 222
Gibraltar, ostrov Man nebo ostrůvky u skotských břehů. Britská ministryně vnitra Priti Patelová podle médií brzy představí plán, podle nějž se mají žadatelé o azyl posílat mimo území Británie. Tam mají zůstat, než se jejich žádost vyřídí. Je to další z kroků, jak odradit migranty od snahy dostat se do Spojeného království.

Kromě posílání migrantů na ostrovy mají být běženci nelegálně přicházející z bezpečných zemí, jako je například Francie, okamžitě vyhoštěni. V příslušném zákoně mají být také zakotvené až doživotní tresty za pašování lidí.

Přes La Manche se plaví rekordní počty migrantů. Británie je chce odříznout

Cílem radikální reformy je podle listu The Times zastavení sílícího migračního proudu přes Lamanšský průliv. Jen loni přes kanál do Velké Británie připlulo rekordních 8 420 lidí, většinou v malých člunech. 

Letos už jich bylo více než 800. Podle vlády mnozí migranti riskují tuto cestu poté, co byly jejich žádosti o azyl zamítnuty v Evropské unii. Mezi místy, která nyní ministryně vnitra Patelová zvažuje, mají být kromě Gibraltaru či ostrova Man v Irském moři také ostrovy ve Skotsku. U třetích zemí zatím není jasno.

A například Gibraltar už dal najevo, že nemá zájem řešit problémy britské vlády. Tamní ministerský předseda Fabian Picardo napsal Patelové dopis, v němž ji ujistil, že se region nevyhýbá své odpovědnosti pomoci Británii, ale že „naše geografie některé věci ztěžuje“ a ubytování migrantů je jednou z nich.

„Imigrace patří v rámci gibraltarské ústavy pod mé pole působnosti coby premiéra a mohu potvrdit, že toto téma se mnou nikdo na žádné úrovni neprobíral. Jinak bych dal jasně najevo, že to není oblast, s níž bychom mohli být Spojenému království nápomocní,“ dodal.

Také mluvčí ostrova Man uvedl, že „britská vláda nebude moci otevřít žádné přijímací centrum na ostrově bez našeho svolení“ a že se tamní správě nikdo s podobnou žádostí neozval.

Nakažení vedle zdravých. Britové drsně zacházejí s migranty, ti chtějí do EU

Plány, které má Patelová představit, připomínají podle pozorovatelů kontroverzní migrační politiku Austrálie. Ta zadržuje stovky uprchlíků a žadatelů o azyl v internačních táborech na tichomořském ostrově Nauru a na ostrově Manus, který patří Papui-Nové Guineji. 

Humanitární organizace plány kritizují jako nelidské a morálně zavrženíhodné. Loni dokonce britská vláda zvažovala, že bude migranty umisťovat na odlehlé ostrovy Ascension a Svatá Helena v Atlantiku, ale tento nápad byl odmítnut jako nerealistický, napsaly The Times.

Jedním z míst, kam chce Británie posílat migranty, má být ostrov Man.

Jedním z míst, kam chce Británie posílat migranty, má být ostrov Man.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video