Britská poslankyně Stella Creasyová si své potomky bere i do parlamentu. Ten nyní vyhlásil, že tam děti nepatří. (30. června 2022) | foto: Profimedia.cz

Děti do parlamentu netahejte. Británie jde proti trendu rodičů-politiků

  • 51
Dolní sněmovna není vhodným místem pro děti a tak by to mělo zůstat, rozhodl britský parlamentní výbor. Reaguje tím na trend, kdy si čerství rodiče z řad politiků a političek čím dál častěji berou na jednání zákonodárců své potomky. Podle výboru je to špatně a povolení vzít si do práce mimino by se mělo vydávat jen v naléhavých případech.

Parlamentní výbor ve čtvrteční zprávě uvedl, že dlouhodobá praxe nepouštět děti na schůze má i nadále zůstat v platnosti. Pokud zákonodárci chtějí „sledovat, iniciovat, komentovat nebo ovlivňovat“ dění ve sněmovně, své potomky musí nechat doma nebo alespoň dostatečně daleko od jednací síně.

O revizi stávajících pravidel přitom předseda dolní komory britského parlamentu Lindsay Hoyle požádal poté, co si labouristická poslankyně Stella Creasyová loni na podzim vzala do práce svého tříměsíčního syna. Vedení sněmovny ji za to tehdy pokáralo.

Creasyová si své děti bere mezi kolegy poměrně běžně, kromě syna tam už jako malá byla i její dcera. Rozhodnutí, že kojenci na projednávání zákonů nepatří, tak bere jako krok zpátky, který ztěžuje „snahy o zvládání politiky i rodičovství“, a to hlavně v případě čerstvých matek.

Poznamenala také, že „zastaralá pravidla“ odrazují Brity a Britky od vstupu do politiky a že je nutné chod parlamentu modernizovat. A zatímco někteří Creasyovou v boji za přívětivější parlament podporují, další považují děti v práci za rušivý element.

Předseda novozélandského parlamentu krmil miminko přímo na jednání poslanců

„Na žádném jiném pracovišti byste nekrmili dítě během porady se svým výkonným ředitelem, během prezentace pro nové klienty nebo na pódiu před akcionáři,“ komentovala to loni konzervativní poslankyně Alicia Kearnsová.

Šéfka příslušného výboru a rovněž členka konzervativců Karen Bradleyová nyní popsala, že si „lidé nemyslí, že je to tu vhodné pro děti“. „Členové sněmovny chtějí mít možnost strávit se svým novým človíčkem nějaký čas a srovnat se s faktem, že se z nich stali rodiče. Nechtějí mít pocit, že mají povinnost chodit sem i s dítětem, protože se z toho stává norma,“ uvedla podle BBC.

Britská poslankyně Stella Creasyová (30. června 2022)

Dodala však, že v mimořádných případech nebo se svolením předsedy parlamentu uděleným s předstihem by i nadále mělo být možné si s sebou potomka vzít. Britové přitom nejsou jediní, kteří otázku rodičů-politiků řeší.

List The Washington Post připomíná, že v roce 2019 si dánská poslankyně Mette Abildgaardová od předsedkyně parlamentu vyslechla, že tam její dcera „není vítána“. O rok dříve musela zase z jednání parlamentu odejít durynská poslankyně Madeleine Henflingová i se svým šestitýdenním synem. „Myslela jsem si, že už jsme se posunuli,“ řekla tehdy překvapená politička.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video