Vědci tvrdí, že střely zaměřené proti íránské hrozbě mají být blíže Íránu. Ilustrační foto

Vědci tvrdí, že střely zaměřené proti íránské hrozbě mají být blíže Íránu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vědci zpochybnili raketový štít

  • 313
Když americká vláda přesvědčovala spojence v NATO o svých plánech na protiraketovou obranu v Polsku a České republice, uváděla nesprávné údaje. Tvrdí to skupina šesti vědců z elitních amerických univerzit.
Podle nich v rozporu s americkým tvrzením mohou střely z polského území za pomoci radaru v Česku zasáhnout balistické rakety vypálené z Ruska. Kdyby měly být střely zaměřeny proti íránské hrozbě, měly by prý být rozmístěny blíže Íránu.
 
Závěry vědců nahrávají ruské kritice> navrhovaného systému. Podle americké Agentury pro raketovou obranu (MDA) jsou však tvrzení vědců chybná. USA zdůrazňují, že systém má čelit hrozbě z Íránu a nemůže zneškodnit ruské rakety. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová označila ruské obavy za absurdní.
 
V rámci snah přesvědčit spojence a Rusko šéf MDA generál Henry Obering v Evropě předváděl prezentaci, podle níž plánované základny v Evropě jsou navrženy tak, aby mohly čelit raketám jen z Íránu.
 
Jedna část Oberingovy prezentace ukazuje dráhu ruské rakety z bodu východně od Moskvy směrem na Washington. Kresbu provází nápis "Obranné rakety nemohou dostihnout ruské rakety".
 
"Vybrali jsme Polsko a Českou republiku právě proto, že jsou optimální pro hrozbu z Íránu," řekl Obering 15. března po setkání s německými představiteli.
 
"Obranné rakety by nebyly rozmístěny tak, aby mohly vůbec dostihnout ruské," zdůraznil.
 
Fyzik a dlouholetý kritik protiraketové obrany Theodore Postol z Massachusettského technologického institutu stanovisko Agentury pro raketovou obranu odmítá.
 
Podle něj MDA podcenila o 30 procent rychlost protiraketových střel a o 14 procent přehnala rychlost ruských balistických raket. Postolovy závěry potvrdili agentuře tři další vědci. Jedním je Richard Garwin, který se podílel na návrhu první vodíkové bomby.
 
MDA ale trvá na tom, že obranné rakety nemohou zasáhnout ruské mezikontinentální balistické rakety. "Nikdy bychom nic takového netvrdili, kdybychom nevěděli, že to je pravda"“ řekl mluvčí agentury Rick Lehner. 
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video