Vědci varují před extrémním počasím, ke konci století potrápí celou Zemi

Vědci varují před extrémním počasím, ke konci století potrápí celou Zemi | foto: Profimedia.cz

Evropa se ke konci století může „těšit“ na vedro, jinde bude hůře

  • 124
Mnohé části světa musejí ke konci nynějšího století počítat s výrazně extrémnějším počasím, Evropu čeká především větší teplo. Tvrdí to Mezivládní panel ke změnám klimatu ve zprávě, jejíž shrnutí zveřejnil v pátek. V pondělí pak vědci poskytli její podrobnější verzi.

Pokud jde o Evropu, zpráva se nezabývá jednotlivými zeměmi, ale celými oblastmi kontinentu. Podle Mezivládního panelu ke změnám klimatu (IPCC) se mají Evropané připravit na zvýšení teploty vzduchu, zejména však na větší počet mimořádně horkých dnů. Na ústupu budou mrazivé dny na severu světadílu. Naproti tomu experti počítají s tím, že na jihu budou větší sucha.

Teploty i hladiny rostou

Vědci viní lidstvo, činí se ale i Země

Severní Americe odborníci předpovídají ničivější záplavy provázející hurikány. Také východnímu pobřeží Afriky a velké části Asie hrozí mimořádné deště, naproti tomu jih Afriky se bude potýkat se suchy.

IPCC již ve shrnutí své zprávy v pátek uvedl, že vlhké regiony planety musejí v budoucnu počítat s vydatnějšími srážkami a suché s jejich poklesem. Do roku 2100 podle panelu vzroste hladina světového oceánu o 26 až 82 centimetrů a Země se ke stejnému roku oteplí o 0,3 až 4,8 stupně Celsia. Vědci se přitom shodli na dosud nejvyšší míře pravděpodobnosti, že za oteplování nese nadpoloviční odpovědnost člověk.

Extrémní horka v Africe a záplavy v Asii

Dramatičtěji než v Evropě se změny klimatu mají podle panelu projevit v jiných částech světa. Je velice pravděpodobné, že v 21. století se bude již beztak žhavá Afrika dále oteplovat. Extrémy počasí jako vlny veder, sucho nebo záplavy mají být častější a závažnější ve více oblastech nejen Afriky, ale i Asie.

Ledový příkrov bude citelně slabší na celém světě, citovala agentura DPA jednoho ze spoluautorů zprávy Thomase Stockera. "V Arktidě sledujeme dosud nevídané tání. A nemluvíme tu o několika letech, nýbrž o dlouhodobém trendu."

Shrnutí pro politiky

Přečtěte si souhrn z dílny panelu IPCC (v angličtině)

IPCC ve své dlouho očekávané zprávě zvýšil pravděpodobnost toho, že lidé mají na změnách klimatu nadpoloviční podíl, na 95 procent. Poslední závěry z roku 2007 hovořily o 90 procentech. Zásadní je podle zprávy především používání fosilních paliv, v jehož důsledku se do atmosféry dostává velké množství oxidu uhličitého a dalších plynů napomáhajících oteplování planety.

Na konečném znění shrnutí první části zprávy se delegáti shodli v pátek ráno po celonočních rozhovorech. Panel vydává zprávy o stavu klimatu každých šest let. Nynější je však podle klimatologů pro lidstvo dosud nejvýraznějším varováním, když označuje lidskou činnost s "vysokou pravděpodobností" za hlavní příčinu klimatických změn.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video