Vědci: Poprava injekcí není bezbolestná

  • 43
Časopis New Scientist uveřejnil na svých internetových stránkách výzkumy amerických vědců o smrtících injekcích. Tento způsob popravy podle nich není vůbec bezbolestný. Experti zkoumali hladinu anestetik v krvi popravených.

Domnívají se, že až 90 procent popravených cítí během účinkování jedu bolest. Až 40 procent trestanců je prý ve chvíli, kdy umírají, možná dokonce při vědomí.

Od roku 1976, kdy byly tresty smrti v USA opět obnoveny, bylo smrtící injekcí popraveno 788 lidí.

Procedura většinou zahrnuje vpíchnutí tří substancí: odsouzený dostane látku, která ho uspí, přípravek k utlumení činnosti svalů a nakonec chlorid draselný, který zastaví srdce.

Lékaři a zdravotní sestry mají s ohledem na etické profesionální principy zakázáno účastnit se poprav. Technici, kteří je provádějí, ale nemají patřičné zkušenosti zejména s první fází - uspáním.

"Myslím, že smrtící injekce praktikované v USA nyní nejsou o nic víc humánní než plynové komory či popravy na elektrickém křesle, které byly odsuzovány jako nehumánní," uvedl miamský chirurg Leonidas Koniaris a jeden z autorů studie
otištěné v časopise The Lancet.

Uvedl také, že sám není odpůrcem trestu smrti, upozorňuje však na způsob jeho provádění.

Koniaris navrhuje, aby byly zvýšeny dávky anestetik podávaných odsouzeným. Bez jejich dostatečného množství podle něj popravovaný může zažít citelné útrapy.

Vězni při popravě cítí extrémní úzkost
Texaský senátor a lékař Kyle Janek, který je znám jako obhájce trestu smrti, však trvá na tom, že úroveň anestetik je nyní adekvátní. Odsouzený podle něj dostává až tři gramy - tedy asi desetkrát více, než kolik dostávají lidé před operací.

"Nemohu potvrdit s veškerou lékařskou jistotou, že kdokoli, kdo dostane tuto masivní dávku, opravdu bude v narkóze," dodal nicméně.

Odborníci také poukázali na extrémní úzkost, kterou lidé na prahu smrti cítí. Jejich těla potom produkují obrovské množství adrenalinu.

Proto vědci doporučují, aby popravovaným bylo podáváno větší množství léku, které je opravdu udrží v bezvědomí.

Například v roce 2003 bylo ve Spojených státech popraveno celkem 65 lidí, všichni byli muži. Smrtící injekce se použila v 64 případech, jeden vězeň zemřel na elektrickém křesle.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video