Podoba faraóna Tutanchamona

Podoba faraóna Tutanchamona - Počítačem vytvořená podoba starověkého egyptského faraóna Tutanchamona. (11. května 2005) | foto: ČTK

Vědci dali Tutanchamonovi tvář

  • 22
Mezinárodnímu týmu specialistů se podařilo rekonstruovat podobu staroegyptského faraóna Tutanchamona. Zjistili také, co bylo zřejmě příčinou smrti devatenáctiletého panovníka. Hypotézu o tom, že byl zavražděn, odmítají.

"Odborníci vytvarovali Tutanchamonovu lebku, rysy i tvar obličeje, ale na podobě uší a nosu se zatím nedokázali shodnout," oznámil generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás.

Při vytváření mladíkovy podoby se autoři řídili nejen asi 17 tisíci snímky, ale i jeho podobiznami a sochami a dobovým používáním barev pro líčení, účesy a podobně.

Mladíka zabilo zranění nohy
Egyptští badatelé jsou rovněž přesvědčeni, že příčinou smrti mladého panovníka - zemřel přibližně v 19 letech věku - bylo zranění na levé noze, kterou velmi rychle zasáhla gangréna. Odmítají hypotézu, podle níž byl Tutanchamon zavražděn ranou do týla.

"Po konzultacích s italskými a švýcarskými odborníky egyptští specialisté dospěli k názoru, že Tutanchamon podlehl infekci na levé noze, v níž se rychle vytvořila gangréna," sdělil Havás.

K tezi, že byl zavražděn, přispěl například i fakt, že byl posledním panovníkem ze své dynastie. Po Tutanchamonově smrti na jeho místo nastoupil velekněz Aje a po něm vojevůdce Haremheb.

Mumie prošla skenováním
Tutanchamonova hrobka byla objevena v roce 1922 britským archeologem Howardem Carterem. Panovník odpočíval ve třech do sebe vložených rakví, z nichž jedna byla ze zlata. Tutanchamon vládl Egyptu před 3300 lety zhruba deset let.

Vědci nedávno mumii podrobili výzkumu ve skenovacím zařízení. Poprvé tak mohli s poměrně velkou přesností zjistit nejen rysy Tutanchamonova obličeje, ale i to, že se jinak těšil dobrému zdraví a netrpěl žádnou nemocí a v době dětství ani podvýživou.

Po všech experimentech a testech bude mumie nakonec uložena zpět do hrobky v Údolí králů nedaleko Luxoru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video