Po útocích na prezidenta Hortu a premiéra Gusmaa se v ulicích Dili objevilo více hlídek. Před sídlem vlády patrolovali portugalští policisté OSN.

Po útocích na prezidenta Hortu a premiéra Gusmaa se v ulicích Dili objevilo více hlídek. Před sídlem vlády patrolovali portugalští policisté OSN. | foto: Reuters

Ve Východním Timoru postřelili prezidenta, podle premiéra šlo o převrat

  • 5
Východotimorští povstalci dnes ráno postřelili prezidenta José Ramose Hortu. Záchranáři ho s průstřelem břicha převezli k akutní operaci na australskou vojenskou základnu v hlavním městě Dili. Po dalším převozu do severoaustralského Darwinu lékaři označili prezidentův stav za kritický.

"Prezident Horta byl napojen na přístroje pro podporu života, jeho stav je kritický. Udržujeme ho v umělém spánku," řekl mluvčí letecké ambulance po přistání v Darwinu.

Prezident Horta byl převezen do nemocnice v DarwinuPodle lékařů byl prezident zasažen do pravé strany hrudníku a do podbřišku. Ztratil hodně krve.

Nositel Nobelovy ceny míru z roku 1996 Horta ale nebyl jediným cílem útočníků. Pod palbou zřejmě koordinovaného útoku se ocitlo i auto premiéra Xanany Gusmaa. Předseda vlády ale vyvázl bez úhony.

"Považuji tento incident za nezdařený pokus o státní převrat vedený vzbouřeneckým vůdcem Alfredem Reinadem," řekl Gusmao.

Podle východotimorských bezpečnostních zdrojů byl Reinado při útoku zabit.

Konkrétní motiv útoku není sám. Reinado sice byl rebelem, ale ještě v lednu s Hortou vedl jednání o smíru mezi povstalci a vládou. Během února se nicméně situace vyhrotila poté, co Reinadovi muži poblíž metropole Dili stříleli po vojácích sil OSN.

Premiér Východního Timoru Xanana Gusmao (11. února 2008)Gusmao, který Hortu v prezidentském úřadě země předcházel, vyzval obyvatelstvo Východního Timoru ke klidu. "Tato vláda zaručí bezpečnost a rozvoj bude pokračovat," ujistil novináře.

Australský premiér Kevin Rudd oznámil, že Timor požádal Austrálii o bezpečnostní pomoc. "Někdo se pokusil zavraždit politické vedení našich přátel, partnerů a sousedů. Požádali nás o pomoc a my jim ji poskytneme," řekl.

Austrálie má nyní ve Východním Timoru asi 800 vojáků a policistů, jejich řady má doplnit dalších asi 250 mužů. Potenciální posily uvedli do pohotovosti také Novozélanďané.

. VÝCHODNÍ TIMOR

Původně portugalskou kolonii využívala vláda v Lisabonu jako exil pro trestance. Během druhé světové války zemi okupovali Japonci.
Po pádu portugalské diktatury vyhlásil Východní Timor v roce 1975 nezávislost, krátce poté ale zemi obsadila indonéská armáda. Během indonéské nadvlády zahynulo nejméně sto tisíc civilistů z celkového počtu asi 800 tisíc obyvatel.
Politické poměry v Indonésii se začaly uvolňovat po odstoupení diktátora Suharta. V roce 1999 se Timořané jasnou většinou v referendu vyslovili pro samostatnost. Indonésie pod silným mezinárodním tlakem jednotky stáhla, vojáci ale předtím zničili infrastrukturu ostrova.
Po tříleté správě OSN vyhlásil Východní Timor 20. května 2002 nezávislost. Od září stejného roku je členem OSN, k politické stabilitě má ale stále daleko.

Pozorovatelé se obávají, že by útoky na dva vůdčí představitele země mohly Timor uvrhnout do násilností. V hlavním městě ale zatím panuje klid. "Nedochází k žádným nepokojům. V ulicích ale jsou četné hlídky bezpečnostních sil. Nad městem létají helikoptéry," popsal situaci v Dili humanitární pracovník Mauricio Borges.

Vláda nicméně v zemi na 48 hodin vyhlásila výjimečný stav a v Dili zákaz nočního vycházení.

Při poslední vlně násilností ve Východním Timoru v roce 2006 muselo domovy opustit na 150 tisíc lidí. Nepokoje po propuštění vzbouřené části armády ukončily až mezinárodní mírové síly vedené Austrálií. - více zde

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video