Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pákistánci znásilnili stovky dětí. Hrozili jim smrtí, když je prozradí

  14:26
Pákistánská policie obvinila čtrnáct mužů podezřelých ze zneužívání stovek dětí. Gang působil ve vesnici na východě Pákistánu pravděpodobně celé roky. Zločinci si akt znásilnění a mučení často natáčeli a nahrávky poté zpeněžili. Podle rodin obětí o tom místní policie věděla a nic nepodnikla.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

„Zničili mě. Zničili mou rodinu. Prostě mě zabili,“ svěřila se reportérovi agentury AP jedna z obětí gangu násilníků z vesnice Husajn Chan Wala. 

Pole bambusů, kukuřice a pšenice, která obklopují vesnici, se stala příhodným místem činu. „Můj syn přestal chodit do školy. Kdykoliv ho viděli, odtáhli ho do polí nebo do domu. Znásilňovali ho pět hodin a nyní se to konečně dostává ven,“ popsala reportérovi CNN jeho matka.

Některé děti si muži vodili do sídla. Podle právníka a aktivisty Latifa Serry je pak v domě zdrogovali, znásilnili a nahé zavěsili na provazech hlavou dolů.

Patnáctiletého chlapce, který promluvil s reportérem CNN, odchytili muži poprvé, když mu bylo devět let. „Jakmile jsem vešel do domu, zamkl dveře. Poté si k sobě zavolal dalších pět mužů. Začal jsem křičet a oni mi zacpali pusu. Všichni měli zbraně - jeden měl sekeru. Řekli, že mě nasekají na kusy, pokud vydám jediný hlásek. Potom mě znásilnili,“ vyprávěl chlapec, který na muže narazil na poli, když šel babičce pro vodu. Znásilňování se od té doby opakovalo po dobu čtyř let.  

Zločinci si všechno natáčeli na video

Celý akt si přitom muži ještě natáčeli na video a s nahrávkami vydírali rodiny obětí a hrozili jim, že záběry zveřejní. V Pákistánu by to znamenalo, že zostudí celou rodinu a příbuzné. „Jsou to divoši. Viděla jsem na těch videích vlastní dítě a zastavilo se mi srdce. Běžela jsem na policii a nenašla žádnou pomoc. Všichni ve vesnici věděli, co se děje, ale byli příliš vyděšení, než aby něco řekli,“ uvedla 35letá matka.

„Šli jsme na policii a oni neudělali nic. Řekli, že naše případy jsou pořád stejné, že máme přinést něco nového,“ dodala matka další z obětí. 

Zločinci nezletilé vydírali a nutili je pro ně krást u rodičů a příbuzných. Dětem hrozili, že je zabijí, pokud si budou někomu stěžovat. „Kradl jsem šperky a peníze, jinak by mě zabili a hyeny a psi by snědli moje tělo. Sehnal jsem pro ně 1 300 dolarů, aby mě nechali na pokoji. Kradl jsem u sebe doma, od svojí rodiny,“ pokračoval v popisu svého případu chlapec.

Pandžábská policie uvedla, že v souvislosti s případem zadržela 14 lidí. „V gangu bylo 15 až 21 členů. Tito lidé znásilňovali chlapce a dívky mladší 15 let a filmovali je, a to už od roku 2009. Je to případ vydírání. Tohle bylo jejich podnikání,“ řekl policejní šéf Rai Babar Saíd.

Podle Latifa Serry nafilmovali násilníci celkem 270 dětí a některé nahrávky prodávali na trhu za pár drobných. Kolik dětí však skutečně znásilnili, se přesně neví. Policie zatím zabavila celkem 30 nahrávek. Nejmladší oběti, kterou na videu znásilňují, je jen dvanáct let.

Násilníci jsou na videu vidět a podle postižených jsou to členové prominentní a vlivné místní rodiny. „Celá vesnice se proti mě obrátila, ale já se nebojím. Jedno z mých dětí udělalo chybu a už je to mnoho let,“ uvedla matka jednoho ze zadržených. „My s tím nemáme co do činění! Byla to past,“ rozčiloval se minulý týden u soudu obviněný Hasím Amir.

Je to tabu, rodiny nechtějí vypovídat

Podle některých se věci daly do pohybu až poté, co o znásilněních informovala minulý víkend místní média. „O těchhle věcech se v Pakistánu nemluví, jsou skryté. Kvůli tabu a sociálním stigmatům svázaným s takovými případy je mnohem obtížnější ty děti ochránit,“ uvedla poradkyně UNICEF pro ochranu dětí Kendra Gregsonová.

Policie však tvrdí, že případ vyšetřuje už od června, kdy obdržela několik stížností. Rodiny však nechtěly vypovídat a oběti se nepřihlásily, ani když je vyvolávala policie místním rozhlasem. 

Případ vesnice Husajn Chan Wala probouzí v zemi stále větší emoce a lidé obviňují policii z korupce a krytí zločinců. Saíd všechna obvinění odmítá, tři strážníky však už postavil mimo službu. Tiskovou konferenci, kde to oznamoval však musela policie přerušit, když rozčílený dav křičel „Smrt policii!“ a na muže zákona začal házet boty a kameny. 

Pákistán teď čeká na výrok soudu, který ukáže, jestli případ poslouží jako precendent pro další zločiny podobného rázu, nebo se stane jen ojedinělým skandálem. Ať už však soud dopadne jakkoliv, pro rodiny obětí nepřinese zadostiučinění. „Vzali mému dítěti nevinnost. Pracovali jsme tvrdě, abychom je poslali do školy, dali jim lepší život. Jak jim jen můžeme kdy vrátit nevinnost, o kterou přišli?“ posteskla si jedna z matek zneužitých dětí. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Nebyly unesené. Ukrajinské děti nalezené v Německu přijely se svými rodinami

18. dubna 2024  15:59

Ukrajina původně považovala 161 dětí, které se podařilo nalézt na německém území, za unesené do...

Kromě raket a dronů už sestřelujeme i ukrajinské balony, tvrdí Rusové

18. dubna 2024  15:39

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek podle agentury TASS ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  14:57

Přímý přenos Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...