Trosky airbusu Germanwings na jihu Francie (26. března 2015)

Trosky airbusu Germanwings na jihu Francie (26. března 2015) | foto: Reuters

Ve hře je dál i technická závada, tvrdí vyšetřovatelé zříceného airbusu

  • 143
Francouzští vyšetřovatelé stále nevylučují, že mezi příčinami úterního zřícení Airbusu A320 společnosti Germanwings je i technická závada. Osoba pilota údajně není jedinou stopou, na kterou se vyšetřování zaměřuje.

„V tuto chvíli nelze vyloučit hypotézu technické závady,“ řekl v sobotu francouzské televizi BFM TV šéf francouzských vyšetřovatelů nasazených v německém Düsseldorfu Jean-Pierre Michel.

Vyšetřování podle něj pokročilo, ještě však chybí „technické detaily“.V souvislosti s havárií airbusu ve francouzských Alpách přitom dál pokračuje pátrání po druhé černé skříňce se záznamy o parametrech letu.

Podle dosavadních předběžných výsledků vyšetřování, které se opírají o záznamy komunikace z černé skříňky, nejspíš druhý pilot letadlo úmyslně poslal k zemi, když zůstal v kokpitu sám.

Obojí mu přitom mohlo zmařit vysněnou kariéru pilota. Svá potvrzení o pracovní neschopnosti však Lubitz roztrhal a zdravotní neduhy tajil.Postupně se navíc ukazuje, že 27letý druhý pilot Andreas Lubitz se zjevně léčil kvůli psychickým problémům a podle listu Bild am Sonntag měl dokonce i závažné problémy se zrakem (o kopilotovi Andreasi Lubitzovi více zde).

Úřady údajně nevyloučily možnost, že Lubitzovy problémy se zrakem mohly být psychosomatické, píše The New York Times s odkazem na nejmenovaný zdroj z okolí vyšetřovatelů.

„Osoba kopilota je závažná stopa, ale ne jediná“, řekl Michel agentuře AFP. Vyšetřovatel dodal, že v této fázi vyšetřování stále nebyl v životě pilota zjištěn „zvláštní prvek“, jakým by byl například rozchod s přítelkyní nebo problémy v zaměstnání, který by vysvětloval úmyslné zničení letadla. V jeho troskách zahynulo 150 lidí.

Záchranáři prohledávají trosky spadlého letounu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue