Provozovatel jaderné elektrárny Tepco zveřejnil záběr poškozeného zařízení (23. března 2011)

Provozovatel jaderné elektrárny Tepco zveřejnil záběr poškozeného zařízení (23. března 2011) | foto: AP

Fukušimu opět trápila vyšší radiace, děti nemají pít tokijskou vodu

  • 184
V japonské elektrárně Fukušima 1 vzrostla radiace. Technici museli znovu ukončit záchranné práce. Nebezpečné hodnoty ale postupně klesají. Voda v Tokiu je kvůli vyšší radioaktivitě nevhodná pro miminka, oznámily úřady mnohamilionové metropole.

Podle japonské agentury Kjódó inženýři naměřili v elektrárně radioaktivitu na úrovni 500 millisievertů za hodinu. V přírodě se hodnota přirozené radiace pohybuje kolem dvou millisievertů za rok.

Vedení Fukušimy proto znovu nařídilo ukončit záchranné práce, což se v tsunami poškozené jaderné elektrárně děje takřka den co den. Tentokrát se zaměstnanci evakuovali z bloků druhého a třetího reaktoru.

Také v úterý se v zařízení objevily problémy, nad elektrárnou stoupal bílý kouř. V bazénu vyhořelého paliva nejspíš vřela voda a do ovzduší se dostávala radioaktivní pára. Exploze a drobné požáry od přírodní pohromy postihly už čtyři ze šesti reaktorů elektrárny. (více zde)

O dvě hodiny později společnost oznámila, že úroveň radioaktivity opět poklesla. Informovala agentura Reuters. Kromě úniku radiace oblast stále sužují doprovodné otřesy, ve středu seismologové naměřili zemětřesení o síle 4,7. Ohnisko otřesů se nacházelo nedaleko elektrárny v hloubce deseti kilometrů.

Japonské úřady podle agentury DPA připustily, že vysoká radioaktivita je i více než 30 kilometrů od elektrárny. Ani to však podle mluvčího vlády Jukia Edana není důvod k rozšíření dvacetikilometrové evakuační zóny. Obyvatelé regionu však nemají otvírat okna. Edano zdůraznil, že "míra radiace se neustále mění v závislosti na větru".

Kontaminace vody a potravin

Zatímco technici provozovatele Fukušimy, společnosti Tepco, vymýšlejí, jak zabránit dalším únikům radioaktivity z elektrárny, tokijské úřady oznámily, že v městském vodovodu překročilo množství radioaktivního jodu hranici přípustnou pro děti. Metropole země vycházejícího slunce leží 250 kilometrů od elektrárny.

Japonské nemocnice zaplavily tisíce raněných po zemětřesením (20. března 2011)
Následky zemětřesení v Japonsku (17. března 2011)
Inspekce navštívila jadernou elektrárnu Fukušima v srpnu 2010

Rodiče by tak neměli dávat vodu z vodovodního kohoutku dětem mladším jednoho roku, uvedly úřady. Zároveň však zdůraznily, že děti by musely vypít skutečně ohromné množství, aby to bylo zdraví nebezpečné.

Každopádně ve vzorcích pitné vody se koncentrace radioaktivního jodu zvýšila až dvojnásobně (z limitu 100 becquerelů na kilogram povoleného pro děti na 210 becquerelů). Dospělým prý zdravotní rizika nehrozí.

Nejnákladnější katastrofa japonské historie

Škody vystoupají až na 308 miliard dolarů

Lidé, kteří žijí v prefektuře Fukušima, se také mají vyvarovat nejméně jedenácti druhů zeleniny, u nichž se prokázala kontaminace. Fukušimští zelináři nyní nesmějí dodávat své zboží na japonská tržiště, mluvčí japonské vlády Jukio Edano přesto na středeční tiskové konferenci uklidňoval, že "i když třeba někdo takové potraviny snědl, není vystaven zdravotnímu riziku".

"Bohužel očekáváme, že tato situace potrvá delší dobu, požádali jsme proto, aby se dočasně omezil transport zeleniny a mléka, je totiž vhodné omezit příjem kontaminovaného zboží, jak jen to je možné," uvedl Edano.

Ministerstva zahraničí stáhla diplomaty

Z Tokia už mezitím dočasně stáhlo ambasády 25 zemí, například Německo, Švýcarsko a Finsko. Jenom v úterý se z Tokia nebo vůbec z Japonska odstěhovalo osm velvyslanectví. Některá našla dočasné útočiště v Ósace.

Nepatrné a zdraví neohrožující množství radioaktivních prvků bylo naměřeno v monitorovacích stanicích napříč Tichomořím, v Severní Americe a na Islandu. "Je jenom otázkou dnů, než se rozšíří po celé severní polokouli," uvedl Andreas Stohl z norského ústavu pro výzkum ovzduší. Radioaktivní mrak se v posledních dnech šířil od Fukušimy na východ, tedy nad Tichý oceán.

15. března 2011

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue