Iráčtí žadatelé o azyl se procházejí po uprchlickém centru ve městě Lahti na...

Iráčtí žadatelé o azyl se procházejí po uprchlickém centru ve městě Lahti na jihu Finska. (25. září 2015) | foto: Reuters

Ve Finsku je zima a nuda, stěžují si Iráčané a ruší žádosti o azyl

  • 950
Stovky převážně iráckých migrantů prošly celou Evropu, aby našly lepší život ve Finsku. Nyní však svého rozhodnutí litují. Život na samotě u polárního kruhu je nebaví. Mnozí proto stahují své žádosti o azyl a stěhují se do Švédska.

„Můžete říct světu, že nenávidím Finsko. Je tu hrozná zima, nikde žádný čaj, žádné restaurace, bary. Na ulicích nikdo není, jen auta,“ postěžoval si podle agentury AFP dvaadvacetiletý Muhammed, který nyní tráví čas ve finské vesničce Tornio těsně u švédských hranic, kde se teploty momentálně pohybují kolem deseti stupňů.

Někteří Iráčené už od cesty do Finska odrazují i své přátele na Facebooku. „Finsko není dobré,“ přidávají se další dočasní obyvatelé Tornia, zatímco čekají na autobus do přilehlé švédské vesnice Haparanda. Chtějí na jih.

Ve Finsku do konce srpna podle dat finského imigračního úřadu požádaly přes tři tisíce Iráčanů. Do země během letošního roku dorazilo už 11 000 žadatelů o azyl. Za celý minulý rok jich bylo jen 3651. Tamní imigrační úřad pozoruje nejen příliv běženců, ale také narůstající počet těch, kteří své žádosti o azyl ruší.

Důvod může být i čistě pragmatický - Finsko v srpnu zavedlo finanční příspěvky pro neúspěšné žadatele o azyl i ty, kteří žádosti sami stáhnou (více zde).

„Jen v minulém týdnu ubylo dvě stě žádostí,“ říká vedoucí azylového odboru na finském imigračním úřadě Esko Repo. Někteří navíc svou žádost ani nepodají a rovnou odjedou do Švédska.

Tam jim sice bude asi stejně chladno jako ve Finsku, alespoň se však nebudou cítit tak osamoceně. Ve Švédsku je mnohem více imigrantů a tedy více možností, jak si v novém domově najít přátele.

Finům navíc nápor uprchlíků začíná vadit a Iráčanům tak v zemi tisíců jezer nehrozí jen nuda a zima.

Skupina několika desítek radikálů napadla v pátek ráno na jihu Finska autobusy převážející žadatele o azyl. Na autobusy, které mířily do přijímacího centra v Lahti, zaútočili kamením a rachejtlemi. Finská vláda útok důrazně odsoudila (více zde).

Finsko se již tři roky potýká s recesí a s vysokou mírou nezaměstnanosti, která nyní činí téměř deset procent. Finský premiér Juha Sipilä proto navrhl opatření, jak zlepšit hospodaření země. Třeba prodloužením pracovního dne o dvacet minut. „Nechápu, proč sem ti lidé jezdí, když i místní město opouští,“ říká obuvník Matti Alaviuhkola v centru Tornia.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video