Dětská nemocnice Bambino Gesú, jejíž bývalý ředitel dostal od vatikánského...

Dětská nemocnice Bambino Gesú, jejíž bývalý ředitel dostal od vatikánského soudu za zpronevěru statisíců eur jednoletou podmínku (14. října 2017) | foto: AP

Peníze pro děti šly na opravu bytu kardinála, viník dostal podmínku

  • 16
Vatikánský soud shledal bývalého ředitele dětské nemocnice v Římě Giuseppeho Profitiho vinným ze zneužití pravomocí. Soud mu za to vyměřil jednoletý podmíněný trest. Odsouzen byl za to, že umožnil použít 422 tisíc eur (jedenáct milionů korun) darovaných nemocnici Bambino Gesú k renovaci bytu kardinála Tarcisia Bertoneho.

Profiti stál v čele nemocnice a on i jeho právník se u soudu bránili tím, že peníze použité na opravu nebyly zpronevěřeny, ale že šlo o investici. Nemocnice totiž chtěla byt používat pro dárcovské akce. Profiti řekl, že jako investice se peníze teď nejeví, protože nové vedení nemocnice změnilo „styl získávání darů“.

Proces byl zahájen v červenci a kromě Profitiho byl souzen také bývalý pokladník nemocnice Massimo Spina, nikoli ale Bertone.

Za papeže Benedikta XVI. byl Bertone státním sekretářem a tvrdí, že o zpronevěře nevěděl. V roce 2015 ale věnoval nemocnici 150 tisíc eur (3,9 milionu korun), i když tehdy sdělil, že nejde o náhradu za zneužité prostředky, nýbrž o dobrovolný dar.

Luxusní Bertoneho byt má 400 metrů čtverečních a bývalý státní sekretář jeho velikost odůvodnil tím, že tam s ním bydlí řádové sestry, které mu pomáhají. Před soudem nestál ani stavitel, který dostal údajně za provedené práce zaplaceno dvakrát.

Spinu dnes soud pro nedostatek důkazů osvobodil. Prokuratura původně žádala tříletý trest a v obvinění stálo, že se obžalovaní dopustili zpronevěry. Podle agentury AP ale soud Profitiho uznal vinným z méně závažného činu, totiž ze zneužití pravomoci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video