Papež jmenoval třináct nových kardinálů. Poprvé je mezi nimi i Afroameričan

  • 52
Papeže může volit třináct nových kardinálů. Do funkce je jmenoval na sobotním slavnostním zasedání sboru. Jedním z nich je i Wilton Gregory, který se tak stal prvním Afroameričanem, který bude zastávat tuto vysokou funkci v katolické církvi.

Vedle Gregoryho papež František uvedl do funkce dalších dvanáct kardinálů, kteří působí především v Africe, Evropě, Asii a Latinské Americe. Dva noví asijští kardinálové se kvůli koronavirové epidemii do Říma nedostavili.

Dohromady bude nyní v kardinálské hodnosti 232 prelátů, z nichž 128 bude mít právo účastnit se případného konkláve při volbě příštího papeže.

„(Papež) jmenoval kardinály ze zemí, které je předtím nikdy neměly, a evidentně chce, aby složení kardinálského sboru bylo odrazem velké různorodosti (katolické) církve,“ uvedl kardinál Gregory. Nově jmenovaní kardinálové působí vedle Itálie a Vatikánu také v Bruneji, Chile, Rwandě a na Filipínách.

Wilton Gregory se stal washingtonským arcibiskupem, což je nejprestižnější funkce v americké katolické církvi, loni v květnu. Ve funkci kritizoval prezidenta Donalda Trumpa za to, že zneužívá náboženství pro politické cíle, a podpořil protesty proti rasové diskriminaci.

S příštím americkým prezidentem Joem Bidenem, který podle AFP bude po Johnu Kennedym teprve druhým americkým prezidentem katolického vyznání, chce čerstvý kardinál podle svých slov navázat dialog. 

Ohledně vztahu s příštím americkým prezidentem ale není katolická církev v USA jednotná, a to kvůli názorům Bidena na potraty, které nejsou v souladu s katolickou doktrínou. Konzervativnější část amerických biskupů si v polovině listopadu vymínila vznik skupiny, která má vyřešit otázku, zda lze Bidena připustit k přijímání. Skupině předsedá detroitský arcibiskup Allen Vigneron, který je považován za jednu z hlavních osobností konzervativního křídla.

Obřad v době koronavirové

Kvůli probíhající epidemii koronaviru se letošní jmenování kardinálů uskutečnilo v pozměněné podobě. Ceremonie se nezúčastnily jindy početné skupiny příbuzných a blízkých nově jmenovaných kardinálů; letos si každý z nich mohl pozvat maximálně deset hostů. 

Do Říma z Asie nepřicestovali ani dva nově jmenovaní kardinálové, což je v historii katolické církve výjimečné. Samotná liturgie proběhla prakticky beze změn, a to včetně obvyklého předání kardinálského biretu a prstenu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video