(Ilustrační fotografie)

(Ilustrační fotografie) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

I hostie nakoupené přes internet musí odpovídat normám, uvedl Vatikán

  • 404
Římskokatolická církev připomněla svým diecézím potřebu dohledu nad kvalitou a obsahem hostií a mešního vína, aby splňovaly stanovené normy. Učinila tak z obav před nespolehlivostí výroby v případě, že pocházejí volně z obchodů či z internetu. Upozornil na to vatikánský rozhlas.

Chléb má například být nekvašený, čistě pšeničný a čerstvě upečený, spolu s vínem je ale k jeho výrobě povoleno využít geneticky modifikovaných organismů.

„Zatímco donedávna byla příprava hostií a vína pro eucharistii téměř výsadou řeholních komunit, dnes je lze získávat v obchodech nebo objednat přes internet,“ uvedlo Rádio Vaticana. Proto je nutné, aby kvalitu garantovaly příslušné certifikáty, které zajistí, že výrobci dodržují závazné normy. Vatikán doporučil, aby k zajištění dozoru byly pověřeny příslušné církevní instituce.

Vážení čtenáři, kvůli nepřesným informacím agentury ČTK jsme upravili původní znění textu. Redakce iDNES.cz

V okružním listu, který v sobotu zveřejnila Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, se také uvádí, že zatímco hostie zcela zbavené lepku „jsou neplatnou eucharistickou matérií“, hostie s jeho sníženým obsahem, kde jeho množství dostačuje „k upečení chleba“, aniž by bylo nutné dodávat další přísady, používat lze.

Mluvčí České biskupské konference Ondřej Mléčka upozornil, že pro věřící, kteří trpí celiakií, se nic nemění. „Mohou i nadále normálně přijímat nízkolepkové hostie (nazývané lidově také bezlepkové), stejně jako to dělali dosud. Tyto hostie totiž obsahují zanedbatelné množství lepku (maximálně 0,025 miligramu na hostii), proto jsou vhodné pro lidi s celiakií a současně vyhovují liturgickým předpisům,“ uvedl Mléčka.

„Hostie úplně bez lepku se vůbec nevyrábějí,“ dodal s tím, že „pokud by někdo trpěl mimořádně silnou alergií na lepek, může přijímat proměněné víno namísto chleba“.

Podle katolického učení kněz svými slovy při slavení svátosti eucharistie proměňuje hostii a víno v tělo a krev Ježíše Krista (transsubstanciace). Na světě se k římskokatolické církvi hlásí asi 1,2 miliardy lidí, statisíce z nich žijí v České republice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video